Jovanović: Rusija Srbiju tretira kao poniženu koloniju

BEOGRAD – Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je danas, povodom prosvjeda veleposlanstva Rusije zbog njegove izjave o ruskim dužnosnicima, da ostaje pri stavu o “ponižavajućem odnosu Rusije prema Srbiji”.


 

On tvrdi da se rusko veleposlanstvo “konstantno mješa u unutrašnje poslove Srbije, uz diplomatske fraze koje ne uspjevaju prikriti otvoreni pritisak, koji će u slučaju LDP-a samo izazvati suprotan efekt”.  

Jovanović je istakao da je u emisiji “Utisak nedelje”, kao i uvijek, napravio jasnu razliku kritičkog odnosa prema ruskoj politici od odnosa punog uvažavanja i poštovanja koje gaji prema toj zemlji.

On smatra da je i najvećim skepticima poslije “ovakve reakcije” jasno koliko je ispravna argumentacija LDP-a “o kolonijalnom odnosu” kojem je izložena Srbija.

“Zato sam uvjeren da je dalja afirmacija politike preispitivanja i redefiniranja energetskog sporazuma sa Rusijom, uz istovremenu integraciju naše zemlju u NATO i EU, o čemu sam razgovarao i sa predsjednikom ruske Vlade nedavno u Beogradu, jedini realan put za kvalitetan i ravnopravan odnos naših zemalja, što iskreno želi LDP”, naveo je lider LDP-a u priopćenju.

U suprotnom će LDP, kako je naveo Jovanović, bez neiskrenosti, spletkarenja i intriga moći i morati reći da Srbija ima tretman “ponižene kolonije”.

On smatra da je Srbija u taj položaj dovedena kao jedina zemlja, manjinski partner u projektu  “Južni tok”, navodeći da takvim poslovnim kriterijima Moskva nije izložila nijednu drugu državu.

Rusija, prema njegovim riječima, nimalo ne cijeni vojnu neutralnost Srbije, a istovremeno sa NATO članicama sklapa ugovore po neusporedivo korektnijim kriterijima, koji su za Srbiju nezamislivi.

“Uprkos činjenici da 90 posto građana Srbije u Rusiji vidi pravog prijatelja, mi smo poniženi u odnosima sa Moskvom, koja zanemaruje našu potrebu da raščistimo sa zločinima dok  istovremeno daje azil Mirjani Marković, čime joj pomaže da izbjegne pravdu i odgovore na pitanja o političkim ubojstvima u vrijeme njene vlasti”, naveo je Jovanović.

On je dodao da je za LDP poražavajuće i neprihvatljivo to što je bila prisiljena da na prijemu povodom nacionalnog praznika Rusije, pokaže iskreno poštovanje “u društvu osoba pravnosnažno osuđenih za teška kaznena djela, čime istovremeno vrijeđamo i sebe i sve one koje predstavljamo”.

Jovanović je rekao i da srpski političari, među kojima je i ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, pristaju na “kolonijalni odnos” Rusije nad Srbijom i afirmiraju ruske interese na račun srpskih.

“Imitacija bliskosti, svedena na prenaglašene medijske zagrljaje, ne može sakriti istinu da Rusija prema Srbiji ima vrlo hladan i nepovjerljiv odnos, što najbolje pokazuje nedavna uvrijedljiva odluka Ministarstva vanjskih poslova te zemlje da Srbiju stavi u rang Sjeverne Koreje, posljednje komunističke diktature na svijetu, izolirane zemlje koja je tako veliki problem za međunarodni poredak da ga zajednički rješavaju Kina, Rusija i Amerika”, zaključio je Jovanović.

Jovanović je u emisiji “Utisak nedelje” na televiziji B92, rekao da se Jeremić i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov prilikom susreta “grle kao medvedi”, a politiku Rusije prema Srbiji smatra kolonijalnom i ponižavajućom.

Nezavisne novine

Komentari

komentara