Katalonija ne može na referendum o neovisnosti!

Donji dom španjolske skupštine usvojio je rezoluciju u kojoj se odriče pravo Kataloniji da održi izjašnjavanje stanovništva o suverenitetu te autonomne oblasti. Kako prenosi Itar-Tass, rezoluciju je predložila stranka Savez progresa i demokracije (Progreso y Democracia).

U rezoluciji se navodi da “dio građana ne može ni pod kakvim izgovorom riješavati pitanje teritorijalne cjelovitosti zemlje”, kao i da “vlasti nemaju prava lišavati građane koji žive na određenom teritoriju sloboda koje im jamči Ustav Španjolske”. Također se navodi da “samo čitav španjolski narod ima pravo riješavati pitanje teritorijalne cjelovitosti zemlje”, prenosi ruska agencija.

Rezoluciju je podržala vladajuća Narodna stranka (Partido Popular) i oporbena Španjolska socijalistička radnička stranka (Partido Socialista Obrero Espano), iako su se katalonski socijalisti iz te zastupničke skupine pri glasovanju suzdržali.

Protiv su glasovali zastupnici koalicije Ujedinjena ljevica (Izquierda Unida) i nacionalističkih stranaka Katalonije, Baskije i Galicije, prenosi B92.

Prema mišljenju španjolskih eksperata, usvajanje rezolucije koja nema obvezujuću snagu, pokazuje porast konflikta između centra i autonomnih oblasti sa snažnim nacionalističkim raspoloženjem, navodi Itar-Tass.

Izvor: Fena

Komentari

komentara