Kina traži novu globalnu valutu

Kina je osudila kratkovidne političke svađe u SAD-u oko problema zaduženosti i poručila da svijet sada treba novu globalnu valutu u kojoj će se držati rezerve.


Kina, najveći kreditor jedine svjetske supersile, ima sva prava sada zahtijevati da se SAD pozabavi sa svojim strukturalnim dužničkim problemima i osigura sigurnost kineske dolarske imovine. Trebala bi biti uvedena međunarodna supervizija oko pitanja dolara, a opcija bi mogla biti i nova, stabilna i sigurna globalna valuta za rezerve radi sprječavanja katastrofe koju je uzrokovala bilo koja zemlja.

Snižavanje kreditnog rejtinga SAD-u rizik je za financijska tržišta, smatraju kineske ekonomisti, te procjenjuju da će to Kinu, najvećeg vlasnika američkih trezorskih zapisa, nagnati da ubrza diversifikaciju svog portfelja. Zbog toga će doći do kaosa na financijskim tržištima, barem u kratkome roku.

”Najizravniji utjecaj toga na Kinu bit će udarac na njezine rezerve. Vrijednost dolarskih ulaganja Kine će pasti, a efekt smanjivanja mogao bi biti velik”, smatra Li Jie, direktor kineskog Instituta za istraživanje rezervi, piše HRT.

Ranije ovoga tjedna Kina je zatražila od Washingtona da odgovorno postupa s pitanjem svojega duga. Peking je ponovno zatražio od Washingtona da zaštiti njegova dolarska ulaganja, za koja analitičari procjenjuju da u kineskim rezervama dosežu oko dvije-trećine. Kineske rezerve najveće su u svijetu, a procjenjuju se na 3.200 milijardi dolara.

 

Komentari

komentara