Kineski komunisti protiv političkih reformi u zemlji

U Pekingu ovaj vikend zasjeda Središnji odbor Komunističke partije Kine. Taj skup dvjestotinjak najmoćnijih dužnosnika te najmnogoljudnije zemlje na svijetu trebao bi odgovoriti na pitanje kojim će smjerom Kina ići u sljedećem desetljeću.

U najavama tog skupa, inače zatvorenoga za javnost, Yu Zhengsheng, koji se smatra četvrtim u hijerarhiji Stalnoga odbora Politbiroa KP-a, rekao je da Kinu očekuju dosad “neviđene” reforme. One će biti opsežne, vrlo snažne i kao nijedne do sada, kazao je Zhengsheng objašnjavajući kako će to neizbježno dovesti do temeljitih promjena u gospodarstvu i društvu.

Dodao je kako su temeljite promjene moguće i u “drugim područjima” i potaknuo analitičare na razmišljanje da se možda novi, osvježeni kineski vrh odlučio za promjene i u političkoj sferi. Kina je, naime, zemlja u kojoj je i dalje na vlasti samo jedna stranka, Komunistička partija, i nema druge mogućnosti političkog angažmana osim kroz njezine strukture.

Da javnost ne bi trebala imati iluzija o tome, pobrinuo se sam vrh kineske Partije. Dan prije početka skupa, uz pomoć Instituta za povijesna istraživanja KP-a, objavili su dokument u kojem jasno piše da neće biti nikakve političke reforme, a pogotovo ne one koja bi mogla zaprijetiti njihovoj vlasti. Stranka će, kažu, nastaviti putem “socijalizma s kineskim obilježjima”.

To znači da će u Kini i dalje monopol na vlast i političko organiziranje imati Partija. “Oni koji propovijedaju kopiranje zapadnih sustava trebaju znati da će stranka podržati svoje vodstvo”, kaže se u tom dokumentu, u kojem se dakako na nekoliko mjesta spominju domaći i vanjski neprijatelji, velika povijesna dostignuća te vladajući položaj kineske Komunističke partije.

Na tome plenumu Središnjeg odbora Komunističke partije Kine većina vremena bit će posvećena planu reformi financijskoga i poreznoga sustava. Cilj je drugu po snazi svjetsku ekonomiju s investicija preusmjeriti na model koji će počivati na rastu potrošnje i usluga. Kina je proteklih godina imala iznimno visok gospodarski rast. No blagodati toga rasta osjećaju se samo kod dijela stanovništva uglavnom u velikim gradovima. Povećao se jaz između bogatih i siromašnih, čak toliko da prijeti stabilnosti kineskoga društva.

Partija stoga zadnjih godina pokušava uvesti određene reforme kako bi i ruralna područja Kine, u kojima zapravo vlada bijeda, osjetila te gospodarske pomake. Prije dvije godine podignuta je granica siromaštva s 55 centi na jedan dolar dnevno. Ta administrativna odluka odmah je značila proširenje prava na primanje socijalne pomoći s tadašnjih 27 na 100 milijuna ljudi.

Ovim trećim partijskim plenumom nakon prošlogodišnje promjene u vrhu Partije i države nova garnitura pokušat će učvrstiti vlast. Xi Jinping, predsjednik države i glavni tajnik Komunističke partije Kine, želi suzbiti korupciju koja cvjeta na svim razinama, a posebno među partijskim dužnosnicima. Nedavno je tako zbog zloporabe ovlasti na doživotni zatvor osuđen Bo Xilai, jedan od pretendenata na najviše partijske funkcije.

Plenum kineskih komunista s velikim se zanimanjem prati u svijetu. Ta je zemlja unatoč jednostranačju zadnjih godina izrasla u svjetsku gospodarsku velesilu. Najveći je kupac američkih obveznica, puno ulože u vojsku, zadnjih tjedana pokazivala je “svoje mišiće” i u sporu s Japanom o suverenitetu nad skupinom otoka u Južnome kineskom moru. Usto, nabavili su i jedan nosač zrakoplova.

Unatoč tom napretku, Kina je i dalje ranjiva. Ima neriješen problem Tibeta, s Indijom se spori oko granice, česti su unutarnji nemiri u pokrajini naseljenoj Ujgurima, nema političkih sloboda, no trenutačno je najveći problem u Kini nejednak gospodarski razvoj. Iako analitičari ne očekuju velike promjene jer u toj zemlji već postoje iskristalizirane interesne skupine koje ne žele mijenjati postojeći status quo, partijski plenum trebao bi ponuditi odgovore na gospodarske probleme u Kini.

Izvor: Autograf.hr

Komentari

komentara