Kineski premijer “objavio rat” zagađenju

li_keqiangKineski premijer Li Keqiang u srijedu je “objavio rat” zagađenju, u znak odgovora na rastuću zabinutost stanovništva zbog kroničnog smoga i problema u vezi sa sigurnošću hrane. Nakon tri desetljeća industrijalizacije i urbanizacije, druga ekonomija na svijetu, koja 70 posto energije dobija još uvijek iz uglja, guši se u atmosferskom zagađenju.

Zagađenje okoliša je “upozorenje prirode modelu slijepog i neučinkovitog razvoja”, ocijenio je Li Keqiang u govoru održanom prilikom otvaranja godišnje sjednice Državne narodne skupštine.

– Moramo odlučno objaviti rat zagđenju, kao što smo to učinili protiv siromaštva – kazao je premijer koji je preuzeo dužnost prije godinu dana.

– Ove godine će biti ukinuto 50.000 kotlovnica na ugalj, termocentrale će biti modernizirane, a “šest milijuna starih vozila otići će na otpad – precizirao je.

Premijer je također kazao da će zemlja odrediti plafon za potrošnju energije i da će biti donesene mjere za ograničavanje zagađenja vode, zaštitu tla, šuma i livada.

Zbog nedavnih skandala s hranom u zemlji, premijer je obećao represivne mjere za proizvodnju i prodaju krivotvorenih proizvoda i proizvoda lošeg kvaliteta.

 

HSPF.info

Komentari

komentara