Kličko najavio kandidaturu za predsjednika Ukrajine

Bivši boksački velikan Vitalij Kličko je najavaio svoju kandidaturu za predstojeće ukrajinske predsjedničke izbore u svibnju.

Klitschko

Vitalij Kličko, čelnik stranke UDAR koja je vodila prosvjede protiv predsjednika Viktora Janukoviča, objavio je da će se kandidirati na predsjedničkim izborima zakazanim za 25. svibanj. To je objavio na kratkoj konferenciji za novinare održanoj u utorak u Kijevu.

Istovremeno je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila da bi se Rusija trebala ponijeti kao dobar susjed i pustiti Ukrajinu da sama izabere put kojim će se kretati.

EU razumije potrebu snažne povezanosti Rusije i Ukrajine, ali Moskva mora snažno podržati ukrajinski teritorijalni integritet, nacionalno jedinstvo i neovisnost, rekla je Ashton, prva visoka strana službenica koja je posjetila Kijev od zbacivanja Viktora Janukoviča s vlasti.

U međuvremenu je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da se Ukrajinu ne smije prisiljavati da bira između Moskve i Brisela.

“Opasno je i kontraproduktivno da se Ukrajini nameće načelo: ili ste s nama ili ste protiv nas”, rekao je Lavrov na konferenciji s luksemburškim ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom.

Rusija i Zapad, kaže Lavrov, moraju iskoristiti kontakte s različitim političkim frakcijama u Ukrajini kako bi “smirili situaciju, a pokušali ostvariti jednostrane prednosti u trenutku kad zemlji treba nacionalni dijalog”. Šef ruske diplomacije naglasio je da Rusija neće intervenirati u Ukrajini.

Opasnost od separatizma

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksander Turčinov u utorak je u parlamentu upozorio na opasnosti od separatizma u zemlji. “To je realna prijetnja”, kazao je i najavio sastanak s čelnicima sigurnosnih službi kako bi s njima raspravio taj rizik.

Poluotok Krim, koji je do 1954. bio u sastavu Rusije i gdje etnički Rusi čine većinu stanovništva te još neke proruske regije na istoku, ne priznaju svrgnuće Viktora Janukoviča s vlasti, kazao je Turčinov. A Janukoviču, za kojim su nove vlasti izdale tjeralicu zbog zločina protiv civila, i dalje ni traga ni glasa. Posljednji je put viđen na Krimu u nedjelju.

Ashton je u Kijevu iskazala snažnu podršku novom ukrajinskom vodstvu, pozvala ih da formiraju vladu nacionalnog jedinstva i fokusiraju se na rješavanje kratkoročnih problema, posebno u vezi s teškom ekonomskom situacijom.

Ashton nije govorila o detaljima financijske pomoći, rekavši da će EU surađivati s MMF-om, ali će MMF sam procijeniti situaciju u Ukrajini, čija je ekonomija na rubu bankrota, a državna blagajna zjapi prazna.

Potrebna je kombinacija brze pomoći i uloge u dugoročnim investicijama, kazala je Ashton.

Usporedba sa Brežnjevim

Stalni predstavnik Ukrajine pri Ujedinjenim narodima Jurij Sergejev kazao je da se na situaciju u Ukrajini ne treba gledati kao na udar na predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku Sergejev je kazao da je Janukovič pobjegao iz Kijeva, ostavio dužnost i “uništio samog sebe”, prenosi Anadolija.

Uporedivši Janukoviča s čelnikom nekadašnjeg Sovjetskog saveza Leonidom Brežnjevim, Sergejev je rekao da Ukrajina ne može birati između Europske unije (EU) i Rusije. U biografiji Leonida Brežnjeva navodi se da je se izjašnjavao kao Ukrajinac do 1952. godine, kada se počeo izjašnjavati kao etnički Rus. Uvijek se služio maternjim ruskim jezikom, a odrastao je u ruskoj sredini tadašnje Ukrajine.

“Moramo biti partneri EU-a, ali u isto vrijeme moramo održati i prijateljske i susjedne odnose sa Rusijom”, rekao je Sergejev.

Zahvalio je UN-u i glavnom tajniku Ban Ki-moonu za podršku.

Vlada u četvrtak

Formiranje nove vlade nacionalnog jedinstva u Ukrajini odgođeno je za četvrtak, kako bi se omogućio nastavak konsultacija, objavio je u utorak vršitelj dužnosti predsjednika Oleksander Turčinov.

“Glasanje o vladi nacionalnog jedinstva bit će u četvrtak”, rekao je Turčinov, predsjednik parlamenta.

Prema ranijoj najavi, vlada je trebala biti izglasana na sjednici parlamenta u utorak.

Svrgnuti ukrajnski predsjednik Viktor Janukovič, dva dana prije nego što je pobjegao iz Kijeva, razgovarao je telefonom duže od sat sa američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom, službenikom za vezu sa američkom vladom tokom političke krize u Ukrajini.

Viši zvaničnik administracije, koji je bio upoznat sa tim razgovorom, naveo je da je Biden upozorio Janukoviča da se “prostor za rješavanje krize brzo zatvara, ukoliko već nije zatvoren”, prenijela je agencija AP.

Neimenovani službenik je dodao da je Janukovič na početku razgovora bio “prkosan i optužio demonstrante na ulicama Kijeva da su teroristi”, ali je Biden tu završio razgovor.

AP navodi, pozivajući se na isti izvor, da je američki potpredsjednik devet puta razgovarao sa Janukovičem tokom političke krize u Ukrajini.

Planirano i veće krvoproliće

Prije nego što je smijenjen, predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič je planirao upotrijebiti tisuće policajaca kako bi razbio prosvjede koji su ga na kraju srušili, pokazao je dokument objavljen na internetu.

Ukrajinski novinari prebiru tisuće dokumenata za koje kažu da su pronađeni u blizini Janukovičeve raskošne rezidencije kod Kijeva nakon što je pobjegao iz glavnog grada, a neki dokumenti su već osvanuli na internetu.

Mada se ne može potvrditi njegova autentičnost, parlamentarni zastupnik Genadij Moskal, bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova, objavio je dokument koji razrađuje pojedinosti plana da se Trg neovisnosti, centar prosvjeda, opkoli snajperistima i puca na demonstrante.

Da je plan do kraja proveden, učestvovala bi oklopna vozila i 22.000 policajaca, uključujući gotovo 2000 interventnih policajaca pripadnika jedinice Berkut, pokazao je dokument.

Moskal, član stranke Domovina bivše premijerke Julije Timošenko, rekao je da je objavio taj dokument kako bi izvršio pritisak na nove ukrajinske vlasti da privedu Janukoviča pravdi.

Najmanje 88 ljudi ubijeno je prošle sedmice u borbama protiv Janukoviča vatrenim oružjem između policije i demonstranata koji su zaposjeli Trg nezavisnosti u centru Kijeva i držali ga tri mjeseca. Neke od njih ubili su snajperisti.

Janukovič je pobjegao iz Kijeva u petak navečer, a parlament ga je smijenio u subotu. Nove vlasti izdale su nalog za uhićenje zbog masovnog ubojstva i Janukovič se nalazi u bijegu.

Mediji: Janukovič u ruskoj pomorskoj bazi

Međutim, ukrajinski mediji u ponedjeljak navečer su izvijestili da se Janukovič nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju.

Prema informacijama televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, prenio je “Glas Rusije”.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov ranije je rekao da je Janukovič, poslije odluke parlamenta o njegovoj smjeni u subotu, krenuo prema vojnom aerodromu Belbek na Krimu, ali je odustao i otišao u drugom smjeru nakon saznanja da ga tamo čekaju novoimenovani šefovi ministarstva policije i državnih sigurnosnih službi.

Objavljujući da je za Janukovičem izdat nalog za uhićenje, Avakov je naveo kako je smijenjeni predsjednik u privatnoj rezidenciji u regiji Balaklava na Krimu okupio članove osiguranja i rekao im da izaberu hoće li ostati sa njim.

Neki su odlučili napustiti ga i uzeli zvanično registrirano oružje da bi ga predali vlastima na Krimu, naveo je Avakov.

S preostalim tjelohraniteljima Janukovič je sa još jednim saradnikom otišao iz rezidencije u Balaklavi “u tri automobila prema nepoznatoj destinaciji, gaseći sve sustave komunikacije”, naveo je Avakov, a prenijele su agencije.

Janukovič je pokušao napustiti Ukrajinu u subotu privatnim zrakoplovom, a glasnogovornik ukrajinske granične službe Sergij Astahov novinarima je rekao da su njegovi pomoćnici tom prilikom pokušali da podmite pripadnike granične policije, što su oni odbili.

 

HSPF.info

Komentari

komentara