Komšić: Poštujemo izborne rezultate HDZ-a, ali i za SDP su glasovali Hrvati

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je danas da je očekivano negativan godišnji izvještaj Europske komisije o napretku BiH, ali vjeruje da bi se, ukoliko dođe do brzog formiranja Vijeća ministara BiH, određena pitanja mogla riješiti do kraja godine i time započeti razgovore o statusu kandidata BiH u Europskoj uniji.


 

 

Komšić naglašava da  je prošlo više od godinu dana od održanih izbora u BiH, a još nije formirana državna vlast, napominjući da je „stari“ saziv Vijeća ministara BiH nastavio raditi, ali je pitanje može li se očekivati od ministara u tzv. tehničkom mandatu da se s puno energije i entuzijazma pozabave stvarnim problemima.

 

Stoga je, konstatira, očekivan izvještaj Europske komisije, ali da je još jednom ponovljena poruka da, ako BiH vrlo brzo uspije formirati Vijeće ministara, mogao bi se do Nove godine uraditi onaj posao koji je preduvjet da BiH dobije kandidatski status, odnosno razgovara o tom statusu.

 

U međustranačkim pregovorima o Vijeću ministara BiH, to, podsjeća, nije jedina tema o kojoj se raspravlja, već i o zakonima o popisu, sustavu državne pomoći te o implementaciji presude „Sejdić-Finci“, kao i o pitanju neperspektivne vojne imovine što je vezano za integracije u NATO.

 

„Ukoliko bi BiH, u sljedećih 20-ak dana uspjela dobiti Vijeće ministara cijeli paket zakona o kojima govori i izvještaj Europske komisije bio bi riješen“, uvjeren je Komšić.

 

Može li se do Nove godine doći do formiranja Vijeća ministara ovisi, kako je naveo, od predstavnika stranaka koje su dobile najveći broj glasova na proteklim općim izborima, a on se nada da će do toga i doći.

 

„Vrijeme je za to. U ovom trenutku je problem što svi kažu da smo korak do dogovora…“, kazao je Komšić u izjavi novinarima u Banjoj Luci, ali i dodaje da, uvijek ta posljednja dionica može srušiti sve što je ranije dogovoreno.

 

On smatra da je u ovom trenutku zahtjev HDZ-a za rekonstrukciju Federalne vlade kamen spoticanja jer ekskluzivitet u predstavljanju naroda, koji traži HDZ „nije stvar o kojoj će, bar sa SDP-om, razgovarati na takav način“.

 

U SDP-u se, kaže, poštuje izborni rezultati HDZ-a i to nitko ne osporava, ali se od te stranke očekuje da prizna i činjenicu da je SDP osvojio i hrvatske glasove i ima hrvatske zastupnike na raznim razinama vlasti.

 

„Mislim da je to osnovna stvar, a sve ostalo, nije točno. Priča o tome koliko ministara kome pripada je sporedna stvar. Ovdje je jednostavno riječ o sudaru dva koncepta, isključivo etničkom konceptu BiH ili konceptu koji će uvažavati etnički pristup i građanski pristup koji zagovara SDP. Ako se ta dva koncepta pomire imat ćemo i Vijeće ministara. Kada bismo uspjeli doći do te vrste dogovora, smatram da bismo imali vrlo efikasnu vlast na državnoj razini“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i konstatirao da je samo pitanje hoće li doći do tog dogovora.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara