Kukić očekivano nije izabran!

Kako se i očekivalo, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u drugom krugu glasovanja, nije potvrdio imenovanje Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 


Kako su dvije trećine zastupnika iz RS-a bile protiv, to je bilo dovoljno da ne bude potvrđeno Kukićevo imenovanje.

Sve stranke iz RS-a, kao i HDZ- BiH i HDZ 1990 od početka su se protivile izboru Slave Kukića, kojeg su predložile stranke potpisnice Platforme, predvođene SDP-om.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a 1990 dr. Božo Ljubić je, iznoseći stajalište HDZ-a 1990 i hrvatskog bloka koji nosi većinski izborni legitimitet hrvatskog naroda, kazao da oni neće podržati kandidaturu Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

– Na temelju stajališta ostalih relevantnih stranaka u parlamentu BiH iz oba etiteta, jasno je da danas Slavo Kukić neće dobiti potrebitu podršku za predsjedatelja Vijeća ministara. Sada je na Predsjedništvu BiH odgovornost, kao što je bila odgovornost i do sada, da predloži osobu koja može dobiti podršku u ovom parlamentu, uključujući ukupnu većinu i potrebitu entitetsku većinu – kazao je dr. Ljubić.

On nije želio licitirati imenima mogućeg sljedećeg kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

– Ono što želim jasno reći, osoba koja može dobiti podršku u ovom parlamentu, a postoji konsenzus u BiH da to treba biti Hrvat u ovom mandatnom razdoblju temeljem principa rotacije, to treba biti kandidat kojega će predložiti stranke koje nose većinski izborni hrvatski legitimitet, a to je HDZ BiH i HDZ 1990“, kazao je Ljubić.

Sada se cijeli proces vraća Predsjedništvu BiH. Međutim kao što se znalo i prije početka predlaganja Kukića, što su ocijenili i predstavnici američke administracije u BiH kao  neozbiljno, jer nije bilo dogovora između ključnih političkih subjekata u BiH.

Ostaje gorak okus da su neke političke stranke, iako su znale da Kukić neće proći, ustrajale na svojevrsnoj političkoj predstavi, a BiH i njezini građani izgubili su nepotrebno vrijeme umjesto u provođenju reformi i usvajanju zakona, sve su se snage trošile na političko prepucavanje. BiH tako i devet mjeseci nakon parlamentarnih izbora ostaje bez Vijeća ministara.

Slobodna Dalmacija

 

Komentari

komentara