Kurz: U BIH su potrebne strukturne promjene

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz razgovarao je s srpskim vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

sebastian-kurz

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz je rekao da pored etničkih razlika u Bosni i Hercegovini, koje predstavljaju izazov, sada postoje i ekonomski problemi u toj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa srpskim vicepremijerom Aleksandrom Vučićem rekao je kako je potrebno da dođe do “strukturnih reformi kako bi Bosna i Hercegovina bila u stanju poduzeti potrebne korake za privredni uspon”.

Kurz je naglasio da je u interesu svih da dođe do napretka u toj zemlji, jer “Europa ne smije izgubiti Bosnu i Hercegovinu iz vidokruga”.

Prvi potpredsjednik vlade Srbije kazao je da njegova zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine te da svako rješenje krize u toj zemlji treba biti izvedeno na miran način i u skladu sa dogovorom tri naroda koja žive u njoj.

Najteže pitanje

Dodao je da je situacija u Bosni i Hercegovini najteže pitanje na Balkanu.

“Rekao sam Kurzu da jedino pitanje koje me plaši u našim međusobnim razgovorima i u kojem čuvam Srbiju jeste pitanje Bosne i Hercegovine. Srbija ima svoje obaveze prema Daytonskom sporazumu. Prema tome se ponaša i ne ugrožava ničiji suverenitet i teritorijalni integritet, već svojim izjavama i ponašanjem pomaže stabilnost u regiji”, naglasio je Vučić.

Ocijenivši da stanje u Bosni i Hercegovini nije lako, još je rekao da “nije dovoljno pametan da reši tako veliki problem” i zaključio: “Smatram da je važno da se sve uradi u dogovoru tri naroda i na miran način.”

Pomoć na putu ka EU 

Kurz je, poslije razgovora sa Vučićem, rekao da je Austrija spremna pomoći Srbiji gdje god može na putu ka EU.

Zahvalivši na mogućnosti da danas posjeti Srbiju, šef austrijske diplomacije je rekao da je njegova zemlja povećala proračun za projekte regionalne saradnje sa 1,9 na 4 miliona eura te da će to pomoći da se pruži konkretna pomoć regiji.

Budućnost Balkana

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz izjavio je da u srijedu dolazi u posjet Beogradu s porukom da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Europskoj uniji i da će ih Austrija u tome i dalje podržati svom snagom.

“Moja želja je da, što je prije moguće, nakon stupanja na dužnost posjetim sve zemlje Zapadnog Balkana. Tu je prioritet naše vanjske politike. Moja poruka glasi da je budućnost svih tamošnjih zemalja u Europi i da će Austrija to i dalje svom snagom podržati”, kazao je austrijski šef diplomatije.

Prema njegovim riječima, Austriji je u “interesu da se Srbija dalje razvija i približava stabilnoj i, u najboljem smislu, europskoj državi”.

“Rado želimo savjetima i djelima biti uz Srbiju u pristupnim pregovorima s EU-om. Lobiranje za tu zemlju voljno ću nastaviti. To ne moram početi, jer se moj prethodnik vicekancelar Michael Spindelegger pismom svim partnerima u EU, prije točno godinu dana, uspješno založio za početak tih pristupnih pregovora”, naveo je Kurz.

Naglasio je da je Srbija za Austriju “susjedna zemlja bez zajedničkih granica” i da te dvije zemlje imaju duge i intenzivne međusobne veze.

Privreda je važan faktor

“Povezani smo tijesno na više načina – posredstvom historije, kulture, ali i Dunava, koji nas povezuje kao transportni put i prirodni prostor. Jedan izraz te povezanosti je veliki broj građana srpskog porijekla koji žive u našoj zemlji. Iz toga rezultiraju mnogobrojne ljudske, ekonomske i kulturne veze. Za Austriju to ima veliki značaj i vrijednosti”, naglasio je Kurz.

“Danas je, naravno, i privreda jako važan faktor. Austrija je u Srbiji najveći investitor. I posebno važni su Srbi koji žive u Austriji i koji su Beč učinili jednim od najvećih srpskih gradova u svijetu”, naglasio je šef austrijske diplomatije u izjavi Tanjugu.

Ministar vanjskih poslova Austrije sastat će se u srijedu u Beogradu, kako je najavljeno, s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, prvim potpredsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivanom Mrkićem.

Prisustvovat će i prezentaciji Senata privrede Srbije, ispostavi Senata privrede Austrije, kojim predsjedava bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek.

 

HSPF.info

Komentari

komentara