Lasić: Mostarom vladaju licemjeri

Stanje u Mostaru dodatno se zakompliciralo nakon što je Gradsko vijeće Mostara odlučilo sebi produžiti mandat, a samim time i gradonačelniku Ljubi Bešliću. Krizi se, barem za sada ne vidi kraja. O ovome će sigurno tek biti riječi, posebno jer je OHR najavio da “analizira ovaj slučaj”.


 

A za analizu “slučaja Mostar”, portal StarMo je zamolio uglednog profesora sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Milu Lasića. Doktora Lasića smo pitali što on smatra najvećim neuspjehom, a što uspjehom u poslijeratnom Mostaru?

 

Odgovor uvaženog profesora objavljujemo u cijelosti;

 

“Ne vidim nikakav spomena vrijedan uspjeh u Gradu, u kojem su nekoć pravljeni avioni a danas niti slijeću, niti polijeću, ako zanemarimo na trenutak one koji dovode vjernike iz Italije charter letovima. Vidim zato neuspjehe na sve strane, a najveći je što smo se naviknuli na činjenicu da Gradom upravljaju licemjeri, s figama u džepovima, koji profitiraju od paralelnih svjetova koje su sami stvorili. Navikavajući se na njih, te vlastite provincijalce i antieuropejce i sami postajemo neosjetno ljudima zarobljenog uma.

 

Civilizacijska je sramota, dakle, kako smo se svikli na naše paralelne svjetove, na to – povrh svega – što se Mujo i Marija ne drže za ruke ili ljube po parkovima kako smo mi to radili kad smo bili mladi, što se Mostar vratio u vrijeme “millet sustava” kada se nismo međusobno ženili i udavali, kada su funkcionirale “konfederacije teokracija”, kako bi to kazao Will Kymlicka, uvaženi teoretičar multikulturalnosti. I dok se u svijetu događaju transnacionalizacije i integracije nama se – našom krivnjom – događaju obrnute i demokraturske tranzicije.

 

Pa, ipak, Mostar je nekim čudom i danas oličenje multikulturalnosti, jer je ona danost, Mostar je grad sviju njegovih ljudi i tako će uvijek i biti. Zapravo,  nijedan drugi grad u BiH, pa ni izvikano tobože multietničko Sarajevo, nije multikulturalno koliko je to Mostar. Pred ljudima svih nacija i religija je, upravo zbog toga, zadaća da prekorače vlastite sjenke i počnu ponovno živjeti interkulturalna susretanja i zagrljaje. Bez njih je i toliko izvikani dijalog od naših vjerskih i političkih vođa samo prazna himera. U pamet se ljudi, ne bojte se, izvan interkulturalnih sveza nema života ne samo u Mostaru, nego ni u BiH, ni nigdje drugdje” – kazao je za StarMo dr. Mile Lasić.

Izvor: Starmo.ba

 

Komentari

komentara