Lasić: Tko ne drži do višenacionalnosti svoje zemlje, taj ima druge političke ambicije

Mile-Lasić-25“Bez reforme ustava po svoj prilici ostajemo tapkati u mjestu na milost i nemilost prepušteni domaćim političkim elitama kojima je u ovom datom ustavno-pravnom neredu kao ribama u vodi, a svima nama drugima je tako da jedva dišemo na škrge”, istaknuo je danas u Mostaru član ekspertne skupine za reformu Ustava FBiH profesor Mile Lasić tijekom okruglog stola “Reforma ustava u FBiH- nadležnosti i efikasnost”.

Nije toliko problem u ustavnim rješenjima koliko u nevoljnosti da se izgradi zajednička vizija i da se izgrade zajednički mehanizmi koordinacije za pristupanje Europskoj uniji, kazao je Lasić navodeći kako ustavna rješenja potrebuju reformu i “zato smo u proteklih 9 mjeseci raditi to što smo radili”.

Naime, ekspertna skupina za reformu Ustava FBiH je 30. rujna proslijedila u Zastupnički dom radnu verziju nacrta ustava Federacije u BiH kako bi se ubuduće Federacija trebala zvati. Istaknuo je kako je teško predvidjeti kakva će sudbina tog nacrta biti, ali navodi kako postoje razlozi za bojazan da će trud ekspertne skupine biti uzaludan.

“Mene zebe oko srca iz razloga što je jedna neozbiljna družina koja se zove Vladom Federacije, unatoč zaključcima Zastupničkog doma, najavila da pravi vlastiti nacrt ustava u kojem predviđa, ni manje ni više, izbacivanje takvih stvari kao što su županije kao federalne jedinice i dakle prebacivanje nadležnosti, odnosno ukidanje domova naroda u zastupnički dom. Time su se ogolili kao rijetko kada, kao ljudi koji ne drže do višenacionalnosti svoje zemlje i ne razlikuju većinsku i zastupničku demokraciju (…) A tko to ne razlikuje ima druge političke ambicije, a ne uređivanje i uljuđivanje i europeiziranje naših politika i našega ustavnog ustrojstva”, kazao je Lasić.

Navodi kako je ovo šansa za BiH, i da ovo može biti “naša prva proeuropska reforma ili je nema”.

Strahujem da je neće biti ako budemo išli ovim putem kojim su se već zaputile neke političke stranke, kazao je Lasić.

Direktorica predstavništva Zaklade Konrad Adenauer u BiH Sabina Woelkner kazala je kako svaki ustav koji je demokratski može u Europu. U proteklim godinama vidljivo je bilo da se u BiH jako teško može odlučivati ili napraviti jedan korak naprijed.

“Nije to samo problem Ustava i komplicirane procedure i velikog aparata, već je tu i problem političke želje i zbog toga mislim da je reforma Ustava prvi korak , ali treba promijeniti i političku kulturu ovdje da se više ide u tom smjeru odnosno da se ima zajednička vizija. Koraci mogu biti različiti, ali mora postojati zajednička vizija i konture moraju biti jasne”, istaknula je Woelkner.

Smatra kako su preporuke koje je prodložila ekspertna skupina jedan značajni korak naprijed jer su to do sada, kako je kazala, najkonkretniji i najrealističniji prijedlozi.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Federacije BiH Fehim Škaljić kazao je kako se postojeći Ustav treba mijenjati jer Federacija ne funkcionira, ističući pri tom kako budući ustav mora biti perspektivan i prosperitetan za BiH i Federaciju BiH.

“Ustav je vrhunski pravni akt i on treba poništiti dominaciju elita i politika i treba odrediti pravni okvir zemlje kao moderne, prosperitetne i zemlje ravnopravnih građana i naroda i to je ono što današnji europski ustavi imaju i takvi ustavi moraju biti u BiH”, naveo je Škaljić.

Inače, okrugli stol “Reforma Ustava u Federaciji BiH – nadležnosti i efikasnost” održao se u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer u suradnji s Centrom za regionalne inicijative.

Izvor: FENA

Komentari

komentara