Libija: Uranij i iperit su na sigurnom

Libija: Uranij i iperit su na sigurnomZalihe uranija i iperita preostale u Libiji na sigurnom su, rekla je Victoria Nuland, glasnogovornica američkog State Departmenta.


 

 

 

U međuvremenu, borbe u Tripoliju ne jenjavaju. Pobunjenici su osvojili čevrta Abu Salim i zarobili nepoznat broj Gadafijevih vojnika. U četvrt su prodrli nakon zračnih napada snaga NATO-a, a riječ je o četvrti, glavnom uporištu Gadafijevih snaga.

Libijski ustanici preselili su svoj izvršni odbor, koji predstavlja vladu, iz Bengazija u Tripoli, izjavio je visoki dužnosnik Nacionalnog prijelaznog vijeća vijeća (NTC).  Tahuni je kazao da će čelnik NTC-a, političkog organa ustanika, Mustafa Abdel Džalil, doći u Tripoli čim to dopusti sigurnosno stanje.

Chris Stevens, izaslanik Sjedinjenih Država među ustanicima u Bengaziju, razgovara s njima o ‘jačanju suradnje’ u vezi s konvencionalnim oružjem, posebice raketama zemlja-zrak kratkog dometa koje ozbiljno zabrinjavaju Washington, dodala je.Nuland je rekla da su ‘svi osjetljivi dijelovi libijskog nuklearnog programa maknuti početkom 2004.’ i da su zadnje količine visokoobogaćenog uranija iznesene 2009.

Libija još raspolaže zalihom koncentriranog uranija koji je na sigurnom u istraživačkom centru Tadžuri. Kako god bilo, ustvrdila je glasnogovornica, ‘Libija trenutačno nije u mogućnosti da taj uranij preradi u nešto opasno’.

Iperit je pak skupa sa zalihama streljiva uskladišten u Vadanu, u ‘velikim čeličnim spremnicima u bunkerima’. ‘Naša je procjena da je na sigurnom’, kazala je. Pentagon je objavio da su zalihe oružja za masovno uništenje u Libiji ‘na sigurnom’, ali da ga zabrinjava arsenal s više stotina raketnih bacača.

Američka administracija je libijskom Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) poslala dvije ekipe stručnjaka za ‘manpade’ – prenosive rakete zemlja-zrak vrlo kratkog dometa kojima pješak može srušiti zrakoplov. (Hina)

Komentari

komentara