Libiji avionom stiglo 40 tona novca

Libiji avionom stiglo 40 tona novcaKako bi pomogli novoj libijskoj vlasti da napuni ispražnjene bankomate i osigura plaće javnim službenicima, britanski Royal Air Force prevezao je u Bengazi više od 40 tona tek tiskanih novčanica.


 

 

 

Oko 280 milijuna libijskih dinara (234 milijuna dolara), dio je paketa od 1,5 milijardi dolara koji je Gadafi naručio od britanske tiskare novca De La Rue Plc. Ti su novci zamrznuti nakon što je počeo rat. Novac je u zračnoj luci u Bengaziju dočekao guverner libijske narodne banke.

Na međunarodnoj konferenciji u Parizu, prijelaznim libijskim vlastima odmah je na raspolaganje stavljeno 15 milijardi dolara. Rečeno je da se to čini za “novu Libiju”, da treba raditi na pomirbi i demokraciji te da svrgnutog vođu Gadafija treba uhititi i suditi mu. Skup je održan na poticaj  francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona, dvojca koji je najvatrenije zagovarao vojnu intervenciju protiv Moamera Gadafija, a okupio je više od 60 zemalja.

Jučer je i Europska unija ukinula blokadu imovine 26 libijskih naftnih kompanija, banaka, luka i drugih tvrtki. A od 50 milijardi dolara, dosad je s američkih, britanskih i francuskih računa toj zemlji deblokirano nekoliko milijardi dolara ili eura.

Komentari

komentara