Libijski pobunjenici zauzeli Tripoli

 

Libijski pobunjenici, javlja Al Jazeera, osvojili su tripoli i na ulicama glavnog grada priredili nezapamćeno slavlje na Zelenom trgu, koji su po ulasku u grad preimenovali u Trg mučenika. Pobunjeničke borce oduševljeno su dočekali građani izvikujući: “Slobodni smo!”


 

 

Pukovnik Muamer Gadafi je još u svojoj rezidenciji Bab Al-Azizija u Tripoliju, izjavio je jedan diplomat.

 

“On je još u Tripoliju i trenutno je u svojoj rezidenciji Bab Al-Azizija”, izjavio je ovaj diplomat želeći da ostane anoniman.

 

Došlo je do žestokih sukoba u ponedjeljak ujutro oko Bab Al-Azizije, utvrde smještene na nekoliko hektara, na koju je NATO izveo više napada od ožujka, kada je počeo s operacijama u Libiji.

 

Gotovo sve zgrade su uništene u ovim napadima, ali pukovnik Gadafi ima nekoliko bunkera u svojoj rezidenciji, navodi isti izvor.

 

Tripoli se još uvijek “čisti” od pritajenih Gaddafijevih pristalica, a na jugu grada, okružujući pukovnikov posjed svoje položaje još uvijek drži Gaddafijeva vojska.

 

Prema nepotvrđenim izvješćima dva zrakoplova Južnoafričke Republike viđena su u zračnoj luci u Tripoliju, a JAR-ov veleposlanik za Libiju tvrdi kako nema saznanja o zrakoplovima svoje zemlje u Libiji. S njim se slažu i pobunjenici jer upravo njihove snage drže zračnu luku.

 

Libijski pobunjenici su nakon ulaska u Tripoli prema centru grada napredovali uz gotovo nikakav otpor, javljao je Sky News. Al Jazeera i Guardian javljaju da su uhićeni Gadafijevi sinovi Saif al-Islam i Al-Saadi, a da se najstariji sin Muhamed predao.

 

Tijekom večeri počele su kružiti i glasine da je Moamer Gadafi ubijen, ali ubrzo su demantirane iz više izvora.

 

No, ako nije pobjegao iz zemlje mogao bi uskoro biti uhićen. CNN javlja da su se predali brojni pripadnici Gadafijevog osobnog osiguranja.

 

 

hspf.info

Komentari

komentara