Lideri BiH u posjeti Bruxellesu, te usuglasili Mapu puta ka EU

 

Politički lideri iz BiH sa europskim povjerenikom za proširenje Stefanom Fueleom usuglasili su Mapu puta prema EU kako bi došli do kredibilne aplikacije za članstvo koja bi mogla biti podnesena u studenom.


 

 

Mapa puta, koju je ponudila Europska unija, usuglašena konsenzusom svih sudionika, predviđa red koraka koji bi se do 30. studenog trebali završiti podnošenjem vjerodostojnog zathjeva za kandidacijski status u EU, kazao je u izjavi za Fenu lider Socijaldemokratske partije i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija .

 

“Mislim da je sastanak bio dobar i prvi put smo bili u situaciji da čujemo konkretne prakse u Europskoj uniji koje su nam predočene u vezi sa sustavom koordinacije ” , rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka.

 

On je dodao da se aplikacija može podnijeti ako prethodno bude riješen problem o provedbi odluka suda u Strasbourgu u slučaju “Sejdić-Finci” i utvrđen mehanizam koordinacije o kojem je diskutirano na sastanku. Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele izjavio je u Bruxellesu, gdje se sastao sa bh.. liderima na početku dijaloga o procesu pristupanja Europskoj uniji, da brzina integracije ovisi od toga koliko brzo će bh.. političari naći jedinstven stav u razgovorima s EU.

 

“BiH, kao što sam rekao, ima europsku perspektivu, i o tome postoji potpuni kosenzus među državama članicama EU, ali od političara ovisi da definiraju brzinu i koliko duboko će taj proces ka europskoj perspektivi trajati, i to me dovodi do toga zašto smo organizirali ovaj sastanak i dijalog na visokoj razini i zašto smo pozvali sve predstavnike, ” kazao je Fuele na konferenciji za novinare u pauzi sastanka.

 

“Željeli smo im dodatno objasniti kako proces prisupa funkcionira, sa posebnim fokusom na mehanizme koordinacije. Više puta smo jasno naznačili da bi za sljedeću fazu pristupnih pregovora bilo veoma važno da BiH govori jednim glasom. Također smo naznačili da ovaj zahjev neće dovesti u opasnost postojanje entiteta i ovaj sastanka danas je o tome, koji će mehanizmi u okviru nadležnosti i kompetencija biti na državnoj razini, ” izjavio je on. Na početku sastanka političkih lidera i dužnosnika iz BiH sa europskim povjerenicima, Fuele je izjavio da je kada je pokrenuo ideju o ovom susretu, politička situacija u BiH bila stabilnija nego što je danas.

 

“Također sam shvatio da će ‘Sejdić-Finci’ rješenje biti riješeno kroz sporazum o promjeni Ustava. Nažalost, to se nije dogodilo. Usvojili ste Zakon o državnoj pomoći i Zakon o popisu stanovnistva, ali još niste pokazali ‘uvjerljive napore’ za preostale uvjete za stupanje na snagu ugovora o stabilizaciji i pridruživanju “, kazao je on. Povjerenje na svim razinama Europski povjerenik iznio je i tri primjedbe o procesu pristupanja.

 

Prvo, put ka EU dug i zahtjevan, zahtjevan u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu. To zahtijeva spremnost i odlučnost političkih lidera i šefova vlada jedne zemlje. To zahtijeva zajedničku viziju izmedu političkih predstavnika unutar zemlje te se stoga moraju temeljiti na inkluzivnom procesu, koji uključuje sve glavne političke snage. Drugo, mnoge promjene će biti potrebne u pravnom, ekonomskom i društvenom sustavu da budu usklađeni sa zahtjevima EU.

 

Strukturalni dijalog o pravosuđu je dao prvi uvid u metodologiju EU. I nastavak dijaloga od 2008., u okviru Privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, istaknuo je tehničke aspekte procesa pristupanja u svim različitim područjima politike. Treće, ovi mehanizmi i kako se dobro pripremite za njih, će odredit brzinu kretanja vaše zemlje prema EU “, rekao je Fuele. Fuele je izrazio uvjerenje da uspješno pristupanje EU zavisi od uzajamnog povjerenja.  “Zbog decentralizirane strukture BiH, kompromisi, koordinirani zakonodavni pristupi i redovite razmjene stručnjaka, na temelju uzajamnog povjerenja na svim razinama vlasti, će biti krajnje nužni”, naglasio je on.

 

Bruxelles ima veliku volju i uvjeren sam da je spreman graditi više od polovice autoceste prema BiH, ali i domaći političari moraju učiniti svoje, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko . Gostujući u Dnevniku BHT1, Inzko je kazao da je politika međunarodne zajednice jasna i zahtijeva više domaće odgovornosti.

 

Predstavnik za medije povjerenika za proširenje  Peter Stano rekao je ranije, da je važno da su lideri BiH u Bruxellesu i “da se održi dijalog na tako visokoj razini , prvi ikada održan u ovakvom formatu “. “Europska komisija je uvijek tu, spremna pomoći, gdje god je to potrebno. Tu smo, na pomoći, sa svojim instrumentima, novcem, znanjem, ekspertizama, ali – sve se završava na političkim liderima, da iskažu političku zrelost, inteligenciju i hrabrost da rade zajedno, koordiniraju europska pitanja i da budu u stanju da govore s Bruxellesom jednim glasom “, kazao je Stano. (slobodnaevropa.org)

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara