Ljubić: I OHR je odmah znao da je vlast u FBiH nelegalna

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je uvjeren da je OHR-u od početka jasno da vlast u Federaciji BiH nije legalno uspostavljena, ali da su “svoje odluke bazirali na političkim premisama i logici koja politički oportunizam stavlja ispred logike zakona i principa pravednosti, pravdajući to logikom korisnosti”.


On smatra da će vrlo brzo doći do rekonstrukcije izvršne vlasti u FBiH, napominjući da bi bilo dobro da se to dogodi istovremeno sa formiranjem vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Livanjskoj Ž/K, te na nivou BiH.

“Nikad neću pristati da se razgovori o formiranju vlasti u entitetu ili državi svedu na dogovore o raspodjeli hrvatskih pozicija. Pravo je svakog konstitutivnog naroda da u vlasti bude zastupljen po svojim legitimno izabranim predstavnicima”, izjavio je Ljubić za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Govoreći o formiranju Savjeta ministara BiH, Ljubić je izrazio nadu da će on biti formiran do kraja rujna, “jer su povjerenje na posljednjim izborima dobile odgovorne politike, a ne politički hazarderi i avanturisti”.

Prema njegovim riječima, prva stvar oko koje treba postići konsenzus su načela na kojima BiH može funkcionirati i opstati, a osnovno načelo je ravnopravna pozicija tri konstitutivna naroda, a druga dva su funkcionalne institucije i poštivanje manjinskih i individualnih prava.

 

Komentari

komentara