Maduro poziva na nacionalni dijalog

nicolasmadurokapaSuočen s prosvjedima koji traju već tri tjedna zbog lošeg ekonomskog stanja u državi, korupcije i porasta kriminala, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro sazvao je nacionalnu mirovnu konferenciju na kojoj će sudjelovati sve društvene, političke, sindikalne i vjerske skupine u državi, no izostat će sudjelovanje glavnog čelnika oporbe, piše u srijedu AFP.

Maduro, politički nasljednik Huga Chaveza, izabran na čelo države prije 11 mjeseci, još nije predočio detalje te konferencije ‘za mir’. Glavni oporbeni čelnik Henrique Capriles, koji je tijesno izgubio od Madura na predsjedničkim izborima u travnju, neće nazočiti konferenciji jer mu je dosta predsjednikovih ‘laži’ i represije policije protiv mladih.

U subotu je na poziv Caprilesa na ulice izašlo oko 50.000 ljudi, većinom mladih. U zemlji je službeno registrirano oko 2,6 milijuna studenata koji predvode višetjedne prosvjede protiv vlasti. Nakon nereda u kojima je 14 ljudi poginulo, a 140 ozlijeđeno, papa Franjo uputio je poziv političkim dužnosnicima i venezuelskom narodu, koji je većinski katolički, na ‘uzajamni oprost i iskreni dijalog’.

 

(bljesak.info)

Komentari

komentara