Makedonija i Grčka još uvijek bez dogovora oko imena

Prošlog je tjedna iz Grčke došao novi prijedlog kako bi se mogla zvati Makedonija. Prijedlog je podnio Ademantios Vasilakis, grčki pregovarač u dugogodišnjem diplomatskom sporu Skoplja i Atene o imenu Makedonije koji je predložio naziv „Slavensko-albanska Makedonija”.

Vasilakis je na prošlotjednom sastanku u New Yorku sa posrednikom UN Matthiewom Nimitzom zatražio da novi naziv za Makedoniju bude na svim dokumentima, međutim i ova runda pregovora Grčke i Makedonije, završena je bez napretka.

Nimitz je nakon razgovora s makedonskim i grčkim pregovaračima Zoranom Jolevskim i Adamantiosom Vasilakisom izjavio da i dalje postoje razlike između dviju strane, što znači kako je Skoplje, potpuno očekivano, odbacilo i ovaj grčki prijedlog.

Grčka je uložila veto na mogućnost da Makedonija počne pregovore o ulasku u NATO i Europsku uniju, a sve zato jer u Atena ne prihvaćaju naziv Makedonija zbog istoimene oblasti na sjeveru Grčke.

UN su 1993. priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

Pregovori Makedonija i Grčke traju već gotovo 14 godina, a naziv „Slavensko-albanska Makedonija” pojavljuje se prvi put. Do sada su Grci iznosili razne prijeloge novog imena Makedonije od „Sjeverna Makedonija”, „Republika Gornja Makedonija”, „Nova Republika Makedonija” do „Republika Makedonija – Skoplje”. Makedonci su sve ove prijedloge odbacili.

Komentari

komentara