Marijana Petir: U BiH se događa trajna diskriminacija Hrvata

Petir„Hrvati moraju imati pravo povratka u svoj dom, moraju imati mogućnost školovati se na svom jeziku i imati tv kanal na hrvatskom jeziku“, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na plenarnoj raspravi održanoj u Europskom parlamentu u Strasbourgu o izvješću o napretku BiH . Petir je dodala da se zalaže za europski put BiH za što će nužno trebati provesti reforme. Ne samo gospodarske, već i političke što podrazumijeva i ustavne promijene kako bi se postigla jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, što danas nažalost nije slučaj. „U BiH se događa trajna diskriminacija Hrvata i njihova ljudska prava se krše posebno na području entiteta Republike Srpske i mnogih općina Federacije BiH“, rekla je Petir.

Zahvalila je izvjestitelju Predi koji je prihvatio njene amandmane, posebice referencu kojom se poziva vlasti BiH na nužno poštivanje okolišnog zakonodavstva Europske unije vezano uz probleme prekograničnog onečišćenja koje je rezultat rada rafinerije u Bosanskom Brodu. Time je Petir pošlo za rukom da po prvi put unese u izvješće koje se odnosi na Bosnu i Hercegovinu problem strašnog zagađenja zraka koje ima negativan utjecaj na kvalitetu života i zdravlje stanovnika Slavonskog Broda i Bosanskog Broda.

Također, u izvješće je ušla i referenca kojom se poziva BiH na poštivanje međunarodnih konvencija vezanih uz zaštitu rijeka Neretve i Trebišnjice, a koju je predložila Marijana Petir u svom amandmanu zbog opasnosti koje može uzrokovati projekt „Gornji horizonti“ i ugroziti opskrbu pitkom vode stanovnika doline Neretve kao i navodnjavanja poljoprivrednih površina u Neretvi. Pojedini stručnjaci tvrde da će taj projekt negativno utjecati i na ekološki sustav Malostonskog zaljeva.

Petir je pozdravila usvajanje rezolucije i jasnu poruku podrške koja je poslana Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu.

HSPF.info / HRsvijet.net

Komentari

komentara