Matteo Renzi dobio povjerenje Senata

Talijanski Senat je glasanjem potvrdio novu vladu s premijerom Matteom Renzijem na čelu.

h_51255365

Talijanski Senat glasanjem je potvrdio novu vladu premijera Mattea Renzija, poslije rasprave u kojoj je zaključeno da on može pokrenuti ekonomiju zemlje.

Senat je, odnosom glasova 169 prema 139, u noći na utorak prihvatio vladu koju je Renzi predložio prije tri dana, a koju čini široka koalicija od demokrata desnog centra do grupe desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Renzi, čelnik Demokratske stranke (PD), izjavio je ranije pred Senatom da mu je potrebna podrška za “smjelu viziju” o oživljavanju talijanske ekonomije koja stagnira, prenio je AP.

Renzi je pred parlamentom predstavio ambiciozan program promjena u jednosatnom govoru. “Izgubimo li u ovome izazovu – krivica će biti samo moja”, rekao je pred Senatom.

Rekao je i da Italija, opterećena dugovima, mora “izliječiti” javne finansije – ne zbog njemačke kancelarke Angele Merkel ili šefa Europske središnje banke, koji traži od te zemlje da ozbiljno shvati stvari, već zbog budućnosti “naše djece”.

Bivši gradonačelnik Firenze, star 39 godina, postao je u subotu najmlađi premijer Italije, zamijenivši na toj funkciji Enrica Lettu.

U utorak o povjerenju vladi treba glasati i donji dom italijanskog parlamenta.

Renzi je naveo i  da Lettina vlada, koja je trajala deset mjeseci, nije dovoljno brzo oživljavala ekonomiju.Nezaposlenost među mladima u Italiji je gotovo 40 posto.

HSPF.info

Komentari

komentara