Merkel razmišlja o Europi dviju brzina: »nova« unija u staroj EU

Ako zaživi, novi europski savez u sklopu eurozone bio bi čvršće povezan fiskalnom, proračunskom i socijalnom politikom. Zemlje bi se odrekle i nekih elemenata nacionalne suverenosti

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel razmišlja o uspostavi Europe dviju brzina. Ideja nije nova, ali se čini da je, barem kako piše njemački Spiegel, sada spasonosna za ujedinjenu Europu prepunu problema.

 


 

 

Prije svega to bi značilo da se odustaje od ideje jedinstvene Europe, kako je sada zamišljena. Zemlje eurozone čvrsto bi se povezale i potpisale dodatni ugovor uz Lisabonski. U neku ruku to bi značilo stvaranje »nove« unije u staroj Europskoj uniji, s time da bi članice eurozone međusobno regulirale svoje odnose.

 

Novi europski savez u sklopu eurozone bio bi čvršće povezan fiskalnom, proračunskom i socijalnom politikom. Zemlje bi se odrekle i nekih elemenata nacionalne suverenosti, što će svakako izazvali brojne polemike, ako prijedlog Angele Merkel saživi.

 

Za sada se čini da kancelarka kroz medije želi vidjeti reakcije na samu ideju. I prije se govorilo o Europi dviju brzina, s time da bi zemlje koje su gospodarski razvijenije i jače stvorile jedan blok, a ostale zemlje drugi blok. Kritičari te ideje odmah su naglasili da je koncept Europske unije onda gotov i da bi uniju činile samo one zemlje koje su u prvoj skupini. Svi ostali bili bi na margini, pa ni ulazak u EU više ne bi bio motivirajući.

 

Ali, kriza eura očito je učinila svoje i sada treba razmišljati što dalje. Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso optimistički izjavljuje da će Europa iz krize izaći ojačana i da će se učiniti sve da se obrani euro. Barroso uopće ne sumnja da će europska valuta preživjeti. A stanje »na terenu« pokazuje da je sumnji sve više i da su sve realnije.

 

Kancelarku Merkel pritisnula je i domaća javnost. Sadašnji model pokazao se neefikasnim i solidarnost unutar eurozone više ne može ići do besvijesti. Zato Merkel razmišlja o novom ustroju koji bi omogućio da se uvede pravo tužbe Europskom sudu pravde za zemlje članice eurozone koje krše pravila.

 

Da bi se sve to provelo trebalo bi mijenjati i Lisabonski ugovor koji je teško usuglašen i potpisan. Godinama su trajale rasprave i prihvaćeni su brojni kompromisi. Ali, drugog izbora očito nema, pa će Merkel svoju ideju sigurno razraditi s drugim europskim partnerima, prije svega s Francuskom.

 

Kada bi se realizirala ideja Europe dviju brzina trebalo bi formirati i nova tijela koja bi koordinirala rad zemalja članica eurozone. Cijelu uniju vodila bi dosadašnja tijela, a članice »prve skupine« imale bi svoje ljude koji bi bili na novim čelnim mjestima.

 

Već sada se na neka tijela unutar EU-a gleda kao na pokušaj da se prijeđe u novi sustav, a sve je, naravno, još posve neformalizirano. Da bi ideja njemačke kancelarke saživjela, trebalo bi proći još mnogo vremena, osim ako događaji ne potaknu europske lidere za brža rješenja.

 

Merkel, kao vodeća politička osoba unutar EU-a, uz predsjednika Sarkozyja, morat će vrlo energično predstaviti nova rješenja ako želi dobiti podršku. Za mnoge zemlje, među kojima je i Hrvatska, Europa dviju brzina značila bi neuspjeh, jer ne bi sudjelovali u najvažnijem dijelu odlučivanja, onom o financijama. Realno je da bi članice eurozone postale nadnacionalna »država u državi« i da bi imale daleko čvršću povezanost nego dosad, što bi se sigurno odrazilo i u odnosu s drugim članicama Unije.

 

Svima je danas u Europi jasno da postojeće stanje neće moći dugo trajati i da su reforme i promjene nužne, ali je pitanje hoće li biti političke volje i snage da se one provedu. Sudeći po krizi koja ne jenjava, očito je da dileme nema: ujedinjena Europa promijenit će lice, a ideja Europe dviju brzina samo je jedno od rješenja koje je u igri. Vrlo brzo će se znati ima li drugih inicijativa i što će na kraju od svega ispasti, donosi zagrebački Vjesnik.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara