Meron u Tomašici: Stojim pred hororom koji jedna osoba može uraditi drugoj

theodor-meron1125“Teško je za mene stajati na ovom mjestu gdje se nalazite licem u lice sa hororom koji jedan čovjek može učiniti drugom čovjeku”, izjavio je predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron, nakon što je obišao područje masovne grobnice u Tomašici kod Prijedora, najveće dosad otkrivene masovne grobnice u BiH nakon minulog rata, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U kratkom obraćanju novinarima, Meron je kazao da se iskreno nada da će rad Haaškog suda i nacionalnih sudova u regiji dovesti pred lice pravde počinitelje zločina i ponuditi makar mali stupanj, kako je rekao, utjehe za preživjele i obitelji ubijenih.

Ekshumacije na lokalitetu Tomašice počele su prije tri mjeseca, i do sada je iz ove najveće masovne grobnice na području BiH pronađeno najmanje 460 posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Pretpostavlja se da se u ovoj grobnici nalaze tijela blizu 1.000 Prijedorčana ubijenih na području te općine u svibnju 1992. godine.

Theodor Meron bi sutra trebao posjetiti i prostore nekadašnjeg logora Omarska kraj Prijedora, a zatim će u Sarajevu nazočiti dvodnevnoj konferenciji povodom 20. godišnjice rada Haaškog suda.

Komentari

komentara