Mesić o Tuđmanu: Bio je precijenjen, i vozač tramvaja donio bi Hrvatskoj samostalnost

Državna samostalnost Hrvatske došla je ‘praktično’ sama od sebe, to je bila povijesna neminovnost jer druga mogućnost nije ni postojala – rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za DPA. Vrednujući ulogu Franje Tuđmana kao “Oca nacije”, Mesić je ustvrdio kako je njegova uloga posve precijenjena.

 


 

– Svaki vozač tramvaja mogao je biti na čelu države – rekao je Mesić, prenosi 24sata.hr.

– Napravio je puno, i to velikih grešaka – dodaje Mesić. Privatizacija poduzeća za vrijeme rata bila je pogrešna i kriminalna. Ona je uništila našu kompletnu industriju, zbog čega Hrvatska i danas pati – pojasnio je.

Svaki vozač tramvaja mogao je biti na čelu države, kaže Mesić

– Prema Tuđmanovu nalogu 200 bogatih obitelji trebalo je potaknuti razvoj Hrvatske, no ta svojevremeno zdrava državna poduzeća dodijeljena su za sitne pare špekulantima. Novi vlasnici nisu imali pojma i uništili su ih – kazao je.

Hrvatska, prema mišljenju bivšeg šefa države, treba pomoć stranog kapitala radi novog razvoja tehnologije i proizvodnje.

Za kraj Jugoslavije, Mesić proziva Slobodana Miloševića. “On je htio etnički čistu državu i odbio moj prijedlog oročene konfederacije”, kaže Mesić, zadnji predsjednik SFRJ.

– Zato je jako važno da cijela južna Europa postane član Europske unije. S otvorenim granicama unutar unije manjine bi izgubile svaki razlog za svađu ili rat sa susjedima – dodao je bivši hrvatski predsjednik.

Mesić je katoličku crkvu u Hrvata označio institucijom koja je samo na riječima za Europu, a čini sve kako bi otežala ili onemogućila pristup Europi. Smatra skandaloznim da su hrvatski biskupi držali mise i postili za osuđene hrvatske generale.

– To je skandal – rekao je Mesić.

 

(bljesak.info)

Komentari

komentara