Milan Bandić: Budućnost BiH se dovodi u pitanje

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u otvorenom pismu javnosti BiH i Hrvatske upozorio na institucionalno nasilje nad hrvatskim narodom u BiH izrazivši ogorčenje i žaljenje zbog ponašanja SDP-a BiH i njegovih koalicijskih partnera čime se, kako smatra, Hrvate svodi na status nacionalne manjine, a budućnost BiH dovodi u pitanje, dok je potporu za izlazak iz takve situacije dao koaliciji HDZ BiH i HDZ 1990.


– Sa žaljenjem moram ustvrditi kako se – zahvaljujući političkoj uskogrudnosti i nepromišljenosti lidera SDP-a BiH i njegovih koalicijskih partnera – pred našim očima urušava godinama stvarano povjerenje među narodima, Hrvate se svodi na status nacionalne manjine, a budućnost Bosne i Hercegovine dovodi u pitanje, naveo je Bandić u otvorenom pismu i naglasio kako je BiH i hrvatska zemlja te da je nezamislivo njezino funkcioniranje bez sudjelovanja legalno izabranih predstavnika sva tri naroda.

Bandić smatra da bez stvaranja institucionalnog okvira za punu i istinsku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, nema stabilne i demokratske BiH, niti perspektive za njezine građane.

– A sva privremena rješenja, utemeljena na ignoranciji, preglasavanjima ili drugim oblicima zloporabe institucija, mogu voditi daljnjem kaosu i blokadi života u ovoj izmučenoj državi. Zato je krajnje vrijeme da oni koji imaju veću političku moć, pokažu i više odgovornosti, mudrosti i otvorenosti za težnje i potrebe druga dva naroda, dodao je.

– Nažalost, svjedoci smo da umjesto toga ‘najjača stranka’ nudi zatvaranje u ideološki rov i zauzimanje stranačko-interesne busije, u kojoj nema volje ni želje za kompromisima i traženjem pravednih rješenja. Takvo ponašanje, uči nas povijest, moglo bi biti početak kraja ovakve Bosne i Hercegovine, naveo je i izrazio ogorčenost i žaljenje zbog ponašanja SDP-a BiH na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom te njegovih koalicijskih partnera, koji su, ocjenjuje, tim činom pokazali kako im je komadić vlasti važniji od budućnosti Federacije, cjelokupne BiH i vlastitih naroda, prenijela je Hina.

– U uvjerenju da će akteri te krize shvatiti pogubnost svojih poteza i započeti provoditi odgovorniju politiku, te da će se međunarodna zajednica poštenije i pravednije zauzeti u zaštiti prava hrvatskoga naroda, ovim putem izražavam punu potporu svim ljudima dobre volje koji rade na iznalaženju rješenja za izlazak iz ove situacije te koaliciji HDZ BiH i HDZ 1990. da ustraju u pravednoj borbi, naveo je.

Bandić je istaknuo i kako je otvoreno pismo hrvatskoj i BiH javnosti uputio kao “hrvatski sin Bosne i Hercegovine, osvjedočeni prijatelj te države i svih njezinih građana, bez obzira na njihovu nacionalnost ili stranačku pripadnost, te čovjek kojemu je stalo do poštenja i pravednosti”, a zbog ignoriranja volje birača i institucionalnog nasilja koje se provodi u BiH nad hrvatskim narodom.

 

Komentari

komentara