Milorad Dodik: Bakir Izetbegović stoji iza vehabija, odnsono nastavlja politiku svoga oca!

 

Predsjednik RS-a, Milorad Dodik, komentirajući napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, u izjavi za srbijanski Kurir tvrdi da se u BiH namjerno stvara atmosfera u kojoj se vehabijski pokreti nesmetano razvijaju, a za to optužuje Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH.


 

 

– Nije tajna da Bakir Izetbegović održava kontinuirane kontakte s takvih grupama. Prema nekim našim informacijama, vrlo je cijenjen u radikalnim islamističkim grupama, a čak ima i kontakte s određenim grupama i službama u Iranu – tvrdi Dodik i dodaje:

 

– To su sve ostaci rata. Izetbegović, kad je došao na vlast, rekao je da nastavlja politiku svoga oca. Time stvara atmosferu u kojoj se radikalni islamistički krugovi mogu razvijati u BiH. Njegovi stavovi i ideologija političkog islamizma, ali i stavovi muftije Mustafe Cerića podgrijavaju cijelu situaciju, u kojoj je BiH centar vehabizma, koji je odgovoran za napad na veleposlanstvo u Sarajevu – podvlači Dodik.

 

S druge strane, akademik u BiH Muhamed Filipović u intervjuu Dnevnom avazu tvrdi da se mora ispitati uloga srpske tajne službe i to jesu li  iskoristili Mevlida Jašarevića, za koga kaže da je „srpski terorist“.

 

– Točno je da je ovaj mladić indoktriniran na islamu apsolutno suprotne ideologije. Ali, potrebno je ispitati sve okolnosti, pa i varijantu da srpska obavještajna služba ima prste u svemu tome! Pogotovo jer se srpski službenici hvale da su sve vrijeme kontrolirali Jašarevića. Nama je iz ranije povijesti poznato da je državna sigurnost stare Jugoslavije koristila upravo ekstremiste za svoje ciljeve – smatra Filipović.

 

Podvale iz Sarajeva

 

Upitan da prokomentara ove navode, Dodik ocjenjuje da konačno neko u Srbiji primjećuje vrlo teške podvale.

 

– Napadač se prikazuje kao Srbin, a ne kao musliman, Bošnjak ili vehabija. Svi svjetski mediji su tako to prikazali jer svima njima odgovara ideja da su „Srbi loši momci“. Siguran da sam srpske tajne službe nemaju veze s napadom na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu. Ovime se samo pokušava izbjeći činjenica da su vehabijski pokreti, kao i druge razne sekte, prisutne upravo u BiH – zaključuje Dodik. (Kurir)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara