Milorad Dodik demantira: Nisam odlikovao Antu Kotromanovića!

dodik_se_cesePredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u četvrtak je odbacio tvrdnje da je odlikovao hrvatskog ministra obrane Antu Kotromanovića, kojeg tamošnje vlasti dovode u vezu sa zločinima počinjenima u BiH nakon operacije „Oluja“, rekavši da je priznanje dobila helikopterska ekadrila Republike Hrvatske zbog pružene pomoći tijekom katastrofalnih poplava sredinom svibnja u BiH.

“Nisam odlikovao ni generala niti ministra obrane Hrvatske”, rekao je Dodik. Objasnio je da je odlikovanje dodijeljeno eskadrili hrvatskih transportnih helikoptera pri MORH-u. “Velika mi je čast što ovaj helikopterski servis pri hrvatskom ministarstvu obrane prima ovo odlikovanje povodom Krsne slave – Vidovdana”, rekao je Dodik.

Isto priznanje Dodik je dodijelio ministarstvima obrane BiH i Slovenije i njihovim helikopterskim postrojbama.

Uz potporu hrvatskih helikoptera na nekoliko mjesta gdje je Sava bila probila nasipe uspjelo se zaustaviti nadiranje rijeke postavljanjem velikih željeznih konstrukcija i vreća s pijeskom. Predsjednik RS-a je rekao da je najbolje pitati ljude u Šamcu i Doboju koliko im je ta pomoć značila za vrijeme poplava.

Centar za istraživanje ratnih zločina RS-a već godinama navodi da se Kotromanovićevo ime nalazi u nekoliko kaznenih prijava protiv osumnjičenih za smrt 181 civila na području općine Mrkonjić Grad tijekom operacija u zapadnoj Bosni 1995. godine. U to vrijeme Kotromanović je bio zapovjednik 126. brigade HV-a koja je nakon oslobađanja Knina s drugim postrojbama HV-a i Armije BiH nastavila operacije protiv srpskih snaga u BiH.

“Nisam birao hrvatskog ministra obrane, to je legitiman izbor”, rekao je Dodik. “Oni koji su sa bilo koje strane u proteklim ratovima počinili bilo kakav zločin treba da odgovaraju i to je mjesto za sud, a ne za mene”, zaključio je.

Tužiteljstvo BiH je još 2011. objavilo da Kotromanović nije predmet istrage u slučaju Mrkonjić Grad.

HSPF.info/hina

Komentari

komentara