Ministar Grubeša: O usklađivanju pravosuđa BiH i EU

josip-grubesaMinistar pravde Bosne i Hercegovine, dr.sc. Josip Grubeša, u ponedjeljak 13.srpnja predsjedavao je konferencijom o Strukturalnom dijalogu o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Prije svega, što je Strukturalni dijalog o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Europske unije?

Strukturalni dijalog o pravosuđu je formiran 2009.godine, a s punopravnim radom krenuo je 2011.godine. Odnosi se na reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini i rad na predmetu ratnih zločina.

Tko su bili sudionici Konferencije?

Konferencija strukturalnog dijaloga održala se u izmijenjenom obliku u odnosu na prethodne godine. Naime, na 14. sjednici Vijeća ministara koja se održala 8.srpnja o.g. donesena je odluka o uspostavljanju radnih grupa za europske integracije kojom je izmijenjen sastav radne skupine za pravosuđe i unutarnje poslove. Najvažnija izmjena se ogleda u dijelu kojim se propisuje da je ministar pravde šef delegacije. Radna grupa je podijeljena na dvije podgrupe: podgrupu za pravosuđe i podgrupu za unutarnje poslove.

O kojim konkretnim temama se raspravljalo?

Na Konferenciji je bilo riječi o nacrtu zakona o sudovima, strategiji za reformu sektora pravde 2014-2018 te o državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

Kada je riječ o pravosuđu je li dijalog između Bosne i Hercegovine i Europske unije na zadovoljavajućoj razini?

Europska komisija je jako precizna, dobili smo jasne smjernice. Također, dosadašnji strukturalni dijalozi i sve povratne informacije koje smo dobili od različitih institucija su nas upućivali na to u kojem smjeru trebaju ići određene reforme ovih zakona.

Jesu li na Konferenciji doneseni neki konkretni zaključci?

Više smo bili usredotočeni na raspravljanje o tome što je se do sad učinilo. Ono što bih nazvao najkonkretnijim bilo je formiranje novog modela rada Strukturalnog dijaloga. Jasno se razgraničilo povjerenstvo koje predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Unutar tog odbora imamo dva pododbora, odvojili smo politički od tehničkog nivoa.

Kada govorimo o bliskoj budućnosti koji su planovi vezani za suradnju pravosuđa Bosne i Hercegovine i Europske unije?

Ono što Europska unija želi od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, i onih reformi koje Ministarstvo pravde treba napraviti u sljedećem vremenskom razdoblju, jest upravo usklađivanje naše regulative sa europskom regulativom kako bismo mogli otvoriti pregovore sa Europskom unijom.

Idućih dana održat će se posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se iznijeti prijedlog entitetskog predsjednika Milorada Dodika o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH u tom entitetu. Imate li neki komentar na to?

Zaista ne bih htio komentirati takve najave. Svatko ima pravo tražiti ono što smatra svojom demokratskom mogućnošću.

Razgovarala: Jelena Čevra

Radio Herceg-Bosne, 14.7.2015.

HSPF.info

Komentari

komentara