Mišćević: Srbija je apsolutno na strani BIH

409224_tanja-miscevic041213foto-zeljko-safar-20_fSrbija je apsolutno na strani BiH, izjavila je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” šefica pregovaračkog tima Srbije sa Europskom Unijom Tanja Miščević.

– Službeni stav srbijanske politike je da se Srbija ne miješa u unutarnje stvari svojih susjeda, da je za Srbiju prihvatljivo svako rješenje koje u BiH bude postignuto, te da podržava europski put i napore ove naše susjedne države – kazala je Miščević.

Navodeći kako postoje paralelne veze sa Republikom Srpskom, ističe da su one zasnovane na Daytonskom sporazumu i on se time ne krši.

– Nećemo birati stranu! Ali, neće Srbija stajati ni na jednu ni na drugu, ni na treću stranu kada se bude donosila bilo kakva odluka. Mi pokušavamo u svakom našem razgovoru s Europskom komisijom i državama članicama da upozorimo na potrebu jasne perspektive integracija za svakog od naših susjeda, uključujući i BiH. Jer je to pozitivno uticalo na Srbiju u smislu napretka i zaobilaženja nekih teških stvari i poduzimanja nekih teških koraka pa mislimo da to može imati isti takav efekt i na naše susjede. Mi smo tu spremni potpuno tehnički da pomognemo ako je bilo kakva pomoć potrebna – poručila je Miščević.

 

HSPF.info

Komentari

komentara