Mjesto Libije u UN-u dodijeljeno Nacionalnom prijelaznom vijeću

 

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) dala je mjesto Libije u UN-u Nacionalnom prijelaznom vijeću, političkom organu libijskih pobunjenika koji je svrgnuo režim Moamera Gadafija.


 

 

U skupštini od 193 države članice, 114 članica je glasovalo za, a 17 protiv da se mjesto Libije u UN-u dodijeli Nacionalnom prijelaznom vijeću, usprkos protivljenju ljevičarskih vlada iz Latinske Amerike. Nekoliko afričkih zemalja je tražilo da se odluka donese kasnije.

 

Ovakvo glasovanje dopušta lideru Vijeća Musfati Abdel Džalilu da prisustvuje radu godišnje skupštine UN-a sljedećeg tjedna u New Yorku. Na margini ove skupštine, on će se susresti s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

 

Glasovanje je obavljeno isti dan kad Vijeće sigurnosti treba usvojiti nacrt rezolucije, koji je prezentirala Velika Britanija, o djelomičnom ukidanju zamrzavanja libijske imovine i embarga na oružje.

 

Nacrt rezolucije je predvidio također da se u Libiju pošalje misija na tri mjeseca kako bi prijelaznoj vladi pomogla organizirati izbore i sastavi novi ustav, izjavili su diplomati.

 

Oko 90 zemalja je priznalo Nacionalno prijelazno vijeće čiji su se lideri smjestili u Tripoli.

 

Libija nije imala službenog predstavnika u UN-u kada je Gadafi oduzeo akreditaciju veleposlaniku Abdulrahmanu Šalgamu koji se pridružio pobunjenicima.

 

Trebalo bi da Šalgam bude privremeni izaslanik svoje zemlje u UN-u, prenijele su u petak agencije.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara