Mladić krajem rata u BiH doživio moždani udar

Mladić krajem rata u BiH doživio moždani udarRatni zločinac Ratko Mladić doživio je, krajem rata u BiH, moždani udar, a imao je problema i s bubrezima, izjavio je danas pred Haškim tribunalom njegov tadašnji zamjenik Manojlo Milovanović.


 

Umirovljeni general paravojne VRS rekao je ovo svjedočeći na suđenju Zdravku Tolimiru, Mladićevom tadašnjem pomoćniku za obavještajno-sigurnosne poslove. Tolimiru se sudi za genocid nad srebreničkim Bošnjacima u ljeto 1995. godine. Prema Milovanovićevom iskazu, Mladić je “moždani udar” doživio prije jeseni 1995. godine.

 

“Jednom mi je u to vrijeme rekao: ‘Ja sam imao lakši moždani udar i ponekad ne znam da je 2 plus 2 jednako 4…A i Tolimir je imao moždani udar, pa nemoj ni njega uvijek uzimati za ozbiljno'”, ispričao je Milovanović, izvinjavajući se Tolimiru. U to vrijeme, kako je opisao Milovanović, zločinac Mladić je “počeo psovati pukovnike i drugo osoblje Glavnog stožera VRS”.

 

“Rekao mi je da ga, kad to počne raditi, upozorim tako što ću ga šutnuti čizmom ispod stola”, rekao je Milovanović. Prema njegovim riječima pola sata kasnije Mladić je zbog ovce koju je vidio ispred GSS VRS u Han-Pijesku počeo psovati prisutnog  pukovnika.

 

“Ja sam ga šutnuo, a on mi je odgovorio da ne važi ono što mi je rekao prije pola sata”, kazao je Milovanović. Mladić se, prema Milovanovićevom iskazu, sukobljavao i sa zločincem Radovanom Karadžićem oko toga “tko će biti prvi”, pošto su obojica bili “vlastoljubivi i karizmatični”.

 

Na kraju bi Mladić “shvatao” da je Karadžić vrhovni zapovjednik, precizirao je svjedok, koji je naglasio da je VRS provodila “samo Karadžićeve zapovijedi”. “Mladić do sredine 1994. nije donosio odluke samostalno, bez konzultacija sa članovima GSS VRS. Onda je nekoliko puta donio odluku bez GSS da bi nešto brzo postigao, ali se pokazalo da to nije išlo”, posvjedočio je Milovanović. U to vrijeme, Mladić je, prema riječima svjedoka, dobio bubrežnu bolest, “ali je malo bolovao po bolnicama i bio je u jedinicama i GSS”.

 

Zločinac Mladić se često konzultirao s tadašnjim pukovnikom Tolimirom, koga je Milovanović nazvao “Mladićevim očima i ušima”. “Imao je veliko povjerenje u Tolimira i Ljubišu Bearu. Za Tolimira znam zašto, a za Bearu mi nikada nije bilo jasno zašto”, napomenuo je svjedok.

 

Pukovnik Beara u to vrijeme je bio načelnik odsjeka za sigurnost u GSS VRS, a pred Tribunalom je prošle godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici u srpnju 1995. General Milovanović, koji je u to vrijeme bio angažiran na ratištu u zapadnoj Bosni, oko Bihaća, naglasio je da je obavještajna služba VRS na čelu s Tolimirom “morala znati” da Hrvatska vojska priprema ofanzivu Oluja, zato što su hrvatske trupe bile mobilizirane i gomilane u kritičnim područjima.

 

“Obavještajna služba VRS morala je to znati, a meni nisu ni riječ rekli i pustili su me da napadnem Muslimane kod Bihaća. Neka im ide na dušu, ako su znali, a meni nisu rekli”, kazao je Milovanović. On je opisao i kako je Tolimir, za vrijeme rata u BiH, “često vukao za ruku Mladića” dok je zapovjednik VRS razgovarao preko telefona ili radio veze, upozoravajući ga “da ne govori to, jer Muslimani prisluškuju”.

 

“Na primjer, na snimku na kojem Mladić naređuje da se tuče zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu i kaže da im ‘razvučemo pamet’, čuju se i njegove riječi: ‘Dobro, Tolimire!’. To vjerovatno znači da ga je Tolimir vukao za rukav da to ne govori.

 

Poslije je Radio Sarajevo to mjesecima puštao svako jutro, kao špicu”, ispričao je Milovanović. U nastavku suđenja, generala Milovanovića unakrsno ispituje Tolimir, koji se brani sam, prenosi Onasa.

Komentari

komentara