Mladić vikao, pa ga izbacili iz sudnice

Haški optuženik Ratko Mladić izveden je u ponedjeljak iz sudnice Tribunala, pošto je sudac Alfons Orie donio odluku da bude udaljen s pretresa, jer je remetio red u sudnici.


– Bez svog odvjetnika ja ovo neću slušati, vi niste sud, ne date mi disati, vikao je Mladić, dok je sudac Orie čitao rješenje o udaljenju s glavnog pretresa.

Mladić je prethodno odbio izjasniti se o optužnici, rekavši da traži dodatni rok od mjesec dana u kome će sa svojim izabranim braniteljima pripremiti nacrt obrane.

Tajništvo Haškog tribunala još nije donio odluku o Mladićevim izabranim braniteljima, tako da je i u ponedjeljak u sudnici bio odvjetnik po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić.

Tajništvo je prethodno priopćilo da će do 1. kolovoza odlučiti o Mladićevim pravnim zastupnicima.

– Vi možete raditi što god hoćete, bez odvjetnika Šaljića i Mezijajeva ja ne moram ništa ni primati ni govoriti, a vi radite što hoćete, rekao je Mladić, odgovarajući na pitanje sudca Orieja želi li se izjasniti o optužnici.

Sudac Orie je rekao da je pitanje imenovanja branitelja pitanje koje rješavaju optuženi i Tajništvo suda, dodavši da pravilo 62a predviđa da će, ako se optuženi ne izjasni o krivici, Pretresno vijeće u njegovo ime navesti da se izjašnjava da nije kriv.

Odvjetnik Aleksandar Aleksić, koji je do sada bio branitelj po službenoj dužnosti, rekao je da je do danas imao normalnu komunikaciju s Mladićem, ali da je on jutros odbio bilo kakav kontakt.

Mladić je tijekom današnjeg pretresa više puta prekidao sudca Orieja tijekom izlaganja i govorio je dok mu je bio isključen mikrofon.

Na samom početku, Mladić je u sudnicu ušao s kapom, na šta ga je sudac upozorio da mora skinuti kapu dok sjedi na optuženičkoj klupi.

– Hladno mi je na glavi, pa mi dajte kapu da je stavim na glavu, ja sam bolestan, pola tijela mi ne funkcionira, kazao je Mladić kada je dobio riječ.

Sudac Orie je tijekom pretresa  rekao da je Sudsko vijeće konstatiralo da je prilikom prvog pojavljivanja Mladića pred sudom, prije mesec dana, došlo do nepoželjne komunikacije između njega i nekog s galerije.

– Prema našim saznanjima, obje strane su to pokrenule i više se to ubuduće neće dozvoliti. Javnost nije tu da bi se dala bilo kome mogućnost da na prikriveni način izražava bilo kakve emocije prema optuženom ili optuženi prema osobama u publici, naveo je sudac.

Tijekom prvog pojavljivanja Mladića u sudnici, prema navodima medija, došlo je do neverbalne komunikacije optuženog i žene u publici.

Sudsko vijeće je na kraju pretresa priopćilo da će statusna konferencija biti zakazana kada od Tajništva  suda dobije informaciju o postavljenju stalnog branitelja  Mladića.

Mladić je uhapšen 26. svibnja u selu Lazarevo kod Zrenjanina, a Haškom tribunalu je izručen 31. svibnja.

Haški tribunal ga tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tijekom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

 

Komentari

komentara