Moon: Na pomolu je okončanje krize

patrick_moonMislim da je na pomolu okončanje krize rada državnih institucija, izjavio je veleposlanik SAD u BiH Patrick Moon.

“Sve što sam čuo od sigurnosnih dužnosnika- ministra sigurnosti BiH, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, županijske policije – je da su se oni bavili tim pitanjem, radili na tome od 6. lipnja, i smatraju da su zgrade sigurne za sve parlamentarce”, kazao je veleposlanik Moon za Dnevnik 2 Federalne TV, prenosi Onasa.

Ocijenio je od izuzetne važnosti da se bh. parlamentarci vrate na posao što prije, jer se na dnevnom redu Parlamenta BiH nalaze jako važna pitanja za građane BiH, kao što su jedinstveni matični broj i pitanje vojne imovine.

“Koliko znam, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH imaju Nacrt zakona kojim se traži da se jednostavno uzmu u obzir odluke od 9. ož ujka2012. godine, i to je pitanje koje se mora rješavati jako brzo”, rekao je veleposlanik Moon.

Komentirajući nedavne prosvjede građana BiH ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, koji su bili inicirani povodom neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, veleposlanik  je to pitanje ocijenio veoma važnim za sve građane BiH.

“To je zaista značajno pitanje, jer svi oni žele da njihova djeca imaju jedinstveni matični broj građanina. Ali, također, to indikativno pokazuje frustracije građana što parlamentarci nisu u stanju iznaći rješenja”, dodao je veleposlanik Moon.

Napomenuo je da bh. parlamentarci već tri godine nisu u stanju pronaći rješenja za napredak BiH ka NATO-u i Europskoj uniji (EU).

“Neka stranke razgovaraju i vide mogu li pronaći put naprijed”, dodao je američki veleposlanik. (Dnevno.ba)

HSPF.info

Komentari

komentara