Na Balkanu postoji mnogo tempiranih bombi – od Kosova, preko juga Srbije do Makedonije i BiH

 

Na Balkanu postoji mnogo tempiranih bombi od Kosova, preko juga Srbije do Makedonije i Bosne i Hercegovine, ocjenjuje bečki dnevnik Standard.


 

 

Oslobađajuće presude pred Haaškim sudom hrvatskim generalima i gotovo istovremeno oslobađanje nekadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja izazvale su negodovanje srpske javnosti, a neočekivana odluka suda je, naravno, u Hrvatskoj i na Kosovu pozdravljeno općom radošću, dodaje list.

 

Standard podsjeća da su čak i poznati borci za ljudska prava kao što su Nataša Kandić u Beogradu i Žarko Puhovski u Zagrebu kritizirali obrazloženja odluke suda i uvjete, jer su dva suca žalbene instance nadglasana od trojice svojih kolega.

 

Austrijski list ukazuje da je na posebnu pozornost naišao nedavno objavljeni kritički stav direktora Centra UN-a za humanitarni dijalog Davida Harlanda, koji je u članku u New York Timesu ukazao na “selektivnu pravdu”.

 

Uz podsjećanje na vlastite dogodovštine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu on je zaključio da su Srbi počinili mnoge stravične ratne zločine, ali da nisu bili jedini, i da nije ispravno i korisno da sada sami snose odgovornost.

 

Posljednjih dana postignuti napredak u teškom dijalogu Beograda i Prištine ne smiju zasjeniti dugoročne političke posljedice po vjerodostojnost Haaškog suda.

 

Također, i za povijest ratova na prostoru bivše Jugoslavije vrijedi upozorenje povjesničara Holma Sundhaussena da je okončano vrijeme “jasnoće”.

 

On ukazuje da su stari tabui obogaćeni novima, i da više ne postoji mnogo stvari koje su sasvim sigurne.

 

S danas raspoloživim izvorima i informacijama, u kombinaciji s međunarodnim traganjem za počiniteljima, nastaje jedan jako jednostrana slika.

 

Paušalne presude u vezi odgovornosti za ekscese nasilja ne smiju se pripisati samo jednoj nacionalnoj rukovodećoj skupini, niti pripisati jednoj naciji, piše Strandard.

 

Izvor: Fena

 

Komentari

komentara