Na granici Hrvatske i Srbije proglašena država Liberland

150415035.2_mnIzmeđu Hrvatske i Srbije ili možda u Hrvatskoj, a možda i u Srbiji – tko bi to znao u našim međugraničnim odnosima – osnovana je nova država. Zove se Liberland, a ničim izazvan osnovao ju je češki političar Vit Jedlička, čelnik Stranke slobodnih građana u tamošnjoj pokrajini Kralovehradečki kraj.

On je naime u ponedjeljak 13. travnja sa skupinom svojih prijatelja i istomišljenika došao na prostor uz desnu obalu Dunava na području Općine Kneževi Vinogradi te tamo proglasio državu Liberland izvjesivši i njezinu zastavu.

Zastava i danas tamo stoji obješena na mesingani stup nedaleko napuštene lugarnice u neposrednoj blizini Dunava. Riječ je inače o teritoriju oko kojeg se Hrvatska i Srbija još uvijek spore i to granično pitanje nije riješeno.

Čak se taj džep od 7 hektara, na kojem je Čeh proglasio samozvanu državu, trenutno na zemljopisnim kartama vodi kao teritorij Srbije, koja na hrvatskoj strani Dunava ima nekoliko hektara područja koje je unutar njezinih granica, dok je puno više hektara hrvatskog teritorija koji se nalaze na srpskoj strani Dunava.

Upravo je taj granični spor bio povod da se Jedlička zaputi na 700 km dug put kako bi osnovao „novu državu“. Da se to dogodilo 12 dana ranije izgledalo bi kao odlična prvotravanjska šala, premda ni ovako ne odskače previše od ovakve definicije, nad čime bi se prvenstveno trebali zamisliti hrvatski i srpski političari.

No, Čeh je, čini se, iznimno ozbiljan. On naime smatra da ni Hrvatska ni Srbija nemaju ingerenciju nad područjem oko kojeg se spore, a riječ je o čak 650 hektara zemljišta. Stoga ga je on označio ničijom zemljom – Terra nullius.

– Liberland ne ugrožava ni Hrvatsku ni Srbiju – objavio je Jedlička, pozvavši se na međunarodno pravo istaknuvši kako je „Demokratska Republika Liberland suverena država između Hrvatske i Srbije na zapadnoj obali Dunava.“

Moto „nove države“ je „Živi i pusti drugi da žive“, a njezino uređenje je „ustavna demokratska republika, gdje je češki službeni jezik, jer je tako odredio predsjednik države Jedlička.“

– Ovo je zemlja potpune osobne i ekonomske slobode njezinih stanovnika, što je garantirano Ustavom koji ograničava utjecaj političara na živote naroda Liberlanda iliti Zemlje slobode – rekao je Jedlička, premda su jedini stanovnici Liberlanda divlje životinje – srne, jeleni, divlje svinje…

LIBERLANDNjegovi aktivisti pak na Facebooku iskazuju uvjerenje, kako će ih uskoro i međunarodno priznati te da će „Liberland postati treća najmanja suverena država na svijetu, nakon Vatikana i Monaca.“ Jedan od njih čak je naglasio i da planiraju pokrenuti gospodarstvo, ali da se u ovom trenutku „tamo može otići samo prodati limunadu za prolaznike.“

S obzirom da bi to područje, kada se i ako se ikada riješi granični spor Hrvatske i Srbije, trebalo pripasti Općini Kneževi Vinogradi, nazvali smo načelnika Deneša Šoju da nam prokomentira ovaj „upad“.

No, kazao nam je da je za to čuo deset minuta prije nego smo ga nazvali te da nema pojma o čemu se tu radi. Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac pak rekao nam je kako je očito da „šaljivi duh Jaroslava Hašeka i Švejka živi i dalje.“

– Iako stranka gospodina Jedličke ima čak i jednog zastupnika u Europarlamentu, meni se ovaj potez čini kao da je u duhu Hašekovog osnivanja Stranke umjerenog napretka u granicama zakona. Mislim da je to samo šala, jer Hrvati i Česi stoljećima imaju iznimno prijateljske i dobre odnose – rekao je Lipovac.

Šišljagić: Osnivaču “države” šaljem Hitnu pomoć

Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić prvo je rekao kako će poslati Hitnu pomoć da osnivača „države“ odveze na liječenje, a onda se uozbiljio i kazao da je to slučaj o kojem se već godinama govori, ali se ništa ne rješava.

– Mi na problem granice ukazujemo već godinama, no nitko iz vrha državne vlasti, od Predsjednika RH do premijera nije pokazao ni najmanju volju da se to riješi. Neshvatljivo je da se tako ponašaju prema činjenice da se 10 tisuća hektara hrvatskog teritorija, znanog kao Kenđija, nalazi u Srbiji – rekao je Šišljagić.

HSPF.info / SlobodnaDalmacija.hr

Komentari

komentara