Na spomeniku u Počitelju izvješene bh. i turska zastava

Na spomeniku u Počitelju izvješene bh. i turska zastava Na sahat-kuli u povijesnoj jezgri Počitelja izvješena je zastava Republike Turske. Mnogi turisti i prolaznici magistralnom cestom M-17 ostaju, kako su rekli novinarima Večernjeg lista, potpuno zbunjeni kada vide da je na počiteljskoj kuli, uz zastavu BiH, izvješena zastava Turske.


 

Za razliku od zbunjenih turista, ovaj postupak je dosta uznemirio ovdašnje Hrvate, a osobito branitelje i obitelji poginulih branitelja iz akcije ‘Lipanjske zore’ koja se upravo ovih dana i obilježava u Počitelju i drugim dijelovima čapljinske općine.

 

Stoga se ovo doživljava kao provokacija jer su obitelji poginulih branitelja uvjerene da je turska zastava postavljena baš u vrijeme obilježavanja 19. obljetnice oslobodilačke akcije u kojoj su združene hrvatske snage od JNA oslobodile ne samo Počitelj, već i ogroman prostor na lijevoj obali Neretve, od Mostara preko Čapljine do Stoca.

 

Da stvar bude još čudnija, počiteljska sahat-kula je proglašena nacionalnim spomenikom BiH.  Oštećenje, uništenje ili prisvajanje spomenika, kao i nedopušteno obavljanje istraživanja i drugih radova na spomeniku predstavlja kazneno djelo – stoji, uz ostalo, u ploči pokraj kule koju je postavilo Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

 

Ista situacija bila je prije nekoliko godina u Stocu kada su Hrvati ovoga grada na stolačkoj tvrđavi Križevac izvjesili zastavu hrvatskoga naroda u BiH.

 

No, tada se na noge podigla cijela BiH, bilo je dosta incidenata jer su stolački Bošnjaci nasilno skidali te zastave, a Hrvati vraćali, a na kraju je reagiralo i navedeno povjerenstvo tvrdeći da se na nekom nacionalnom spomeniku BiH ne smiju nalaziti nikakva druga obilježja od obilježja države BiH. A, evo, sada u slučaju Počitelja je posve ista situacija, ali nema nikakve reakcije zbog postavljanja zastave druge države, u ovom slučaju Republike Turske.

 

Komentari

komentara