Na sudu otkrili kako je CIA tajno prebacivala zatvorenike

Na sudu otkrili kako je CIA tajno prebacivala zatvorenikePoslovni spor na sudu u New Yorku neplanirano je otkrio detalje o tajnim letovima kojima je američka obavještajna agencija CIA osumnjičene teroriste prevozila do zatvora diljem svijeta.


 

 

 

Pošto je sve trebalo ostati u tajnosti, CIA je angažirala male aviokompanije poput SpotsflightAir koja je od kolovoza 2003. organizirala desetke letova do Guantanama na Kubi, Bukurešta, Kaira, Islamabada, Tripolija i još mnogih gradova gdje su osumnjičenici ispitivani i navodno mučeni. SpotsflightAir je letjelice nabavila od tvrtke Richmor Aviationa koja ju je tužila zbog kršenja ugovora. Po presudi iz 2009.

 

Richmore je dobio 874.000 dolara odštete, no Sportsflight se žalio na presudu, pa se spor otegnuo, a detalje je razotkrila i medijima proslijedila internacionalna grupa za ljudska prava Reprieve. Riječ je bila o luksuznim avionima, let je koštao 4,900 dolara po satu, a posada je dobivala 800 dolara na dan plus plaćene račune u luksuznim restoranima i hotelima. Dokumenti CIA-e koji su procurili u javnost opisuju i prebacivanje u zatvor Halida Šeika Mohameda kojeg sumnjiče da stoji iza napada 11. rujna. Kontroverzni program je ukinut kad je na vlast došao Barack Obama, javlja AP.

Komentari

komentara