Nacionalizam u Jugoistočnoj Europi: mlad, svjež i seksi

 

Srbija je 20. svibnja izabrala predsjednika koji je ranije bio poznat kao ektremist i neprijatelj Europe: Tomislava Nikolića. On, doduše, obećava da neće odstupati sa europskog puta. Beogradski pisac i novinar Saša Ilić sumnja u Nikolićevu iskrenost:. “Njegova politika će na kraju biti samo nastavak kontinuiteta njegovih dosadašnjih stavova.


 

Ranije je bio član dobrovoljačke garde Vojislava Šešelja. Sudjelovao je u ratnim djelovanjima u Hrvatskoj i zalagao se za Ratka Mladića i Veliku Srbiju”, rekao je Ilić na konferenciji “Nacionalizam i populizam u Jugoističnoj Europi”, održanoj 22. i 23. svibnja u Tutzingenu kod Münchena. Konferenciju su organizirali Društvo za Jugoistočnu Europu, Evangelistička akademija Tutzing i prevodilačka mreža “Traduci”. (Deutsche Welle)

 

Ilić kritizira i prethodnog proeuropskog predsjednika Borisa Tadića, koji nikada nije bio spreman na ustupke oko Kosova. Srbija ne priznaje neovisnost svoje bivše pokrajine – svojim stavom, Tadić je stalno podgrijavao nacionalizam, prenosi beogradski autor, i dodaje da su intelektualci još davno upozoravali da će ta politika jednom dovesti do daljeg skretanja srpskog društva udesno. Ilić, izdavač kritičnog kulturnog lista “Beton”, spada u mali broj građana Srbije koji prihvaćaju neovisnost Kosova i rade na približavanju Srba i Albanaca.

 

Vješto korištenje Facebooka


U mnogim državama Jugoistočne Europe obećanja populističkih političara poprimaju gotovo fantastične dimenzije. Novoosnovana Crno-crvena alijansa u Albaniji traži da albanske putovnice dobiju svi Albanci na Kosovu, u Makedoniji, Južnoj Srbiji i Crnoj Gori i zalaže se za velikoalbanski ekonomski protekcionizam. Slične ciljeve slijedi i pokret “Samoopredjeljenje” koji ima i svoje zastupnike u kosovskom parlamentu.

 

Oba pokreta uživaju velike simpatije mladih Albanaca zahvaljujući vještom korištenju društvenih mreža na internetu, kaže Stephanie Schwandner-Sievers sa sveučilišta Roehampton u Londonu: “Velikoalbanski nacionalizam je odjednom postao mlad, svjež i seksi i često se agresivno reklamira i to uz pomoć najmodernijih sredstvava”, kaže ova ekspertkinja za Albaniju. Crno-crvena alijansa u Albaniji je za samo nekoliko mjeseci na Facebooku dobila 80.000 fanova. Najveća albanska oporbena stranka, Socijalistička stranka, ima samo 29.000 ljubitelja.

 

Bespomoćni mediji


Mitski elementi i inzistiranje na jedinstvu nacije: ova obilježja Jobbika mogu se naći i u drugim populističkim pokretima u Jugoistočnoj Europi. Znanstvenica Armina Omerika sa Sveučilišta u Bochumu već duže proučava tendencije neofundamentalističkih muslimana u Bosni i Hercegovini. Dok su selefije ranije samo propovijedali univerzalni islam, u posljednje vrijeme su postali važni nositeljii etničko-nacionalnog diskursa. “Poglavara islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Mustafu Cerića, koji je bio omražena ličnost, sada slave kao velikog sina bošnjačke nacije”, kaže Omerika.

 

Populistički pokreti imaju nešto zajedničko: “To je politika identiteta u čijem središtu je narod koji se shvaća kao homogena masa i kojem se dodjeljuju moralistički atributi – ta politika je najčešće usmjerena protiv korumpirane elite”, objašnjava austrijski politolog Werner Bauer.

 

Sve veća opasnost od populista


Ekstremističke stranke daju pečata čitavoj političkoj pozornici, upozorava Heinz-Jürgen Axt, profesor Sveučilišta Duisburg-Essen: “Što je veći utjecaj ektremističkih stranaka, tim je veće i iskušenje etabliranih stranaka da pecaju u predizbornom ribnjaku ekstremista”. I na izborima u Francuskoj se moglo vidjeti kako se konzervativac Nicolas Sarkozy bavi temama svog desnoekstremnog rivala Jean-Marie Le Pena. Heinz-Jürgen Axt, potpredsjednik Društva za jugoistočnu Europu, odbacuje predizborne kampanje koje se vode populističkim parolama: “Treba tražiti rješenja a ne davati nerealna obećanja.”

 

Dokle god građani dobro žive, ne primjećuju desnopopulističke parole. Ali, velika je opasnost da populisti izvuku korist od sljedeće krize. Heinz-Jürgen Axt kaže da od toga nije imuna ni njemačka politika.

 

“Njemački političari moraju objasniti građanima zašto je u ovoj situaciji neophodna financijska podrška Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj i Italiji”. Ovaj stručnjak upozorava da se samo takvom vrstom rada može spriječiti da populistički pokreti u svoje svrhe zloupotrebe teme kao što su financijski transfer ili monetarna unija.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara