Najmoćnija žena svijeta danas u Hrvatskoj

Za Vladu je to važan posjet, a oporba ga tumači kao stranačku potporu Jadranki Kosor pred nadolazeće izbore. Najprije će se u Banskim dvorima sastati s premijerkom Jadrankom Kosor, a potom na Pantovčaku i s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem.

 


 

Glasnogovornik njemačke savezne vlade Steffen Seibert najavio je da će njemačka savezna kancelarka u Zagrebu izreći dvostruku čestitku Hrvatskoj, za 20. obljetnicu neovisnosti te za uspješno okončanje pristupnih pregovora s EU-om. Radi se o prvom službenom posjetu Merkel Hrvatskoj.

Angela Merkel dolazi u Zagreb u jeku velike enokomske panike unutar eurozone. Ona zajedno s kolegama spašava euro, a time i Uniju. Žena je koju svi ugledni časopisi ubrajaju među najmoćnije političare Europe i svijeta. Odrasla je u istočnoj njemačkoj, diplomirala fiziku u Leipzigu. ‘Bila je dobra u sportovima i, ako smo trebali pomoć s matematičkim formulama ili s kemijom i fizikom, njoj smo se obraćali. Bila je elokventna pa i telentirana za strane jezike’, rekao je njezin školski kolega Bodo Ihrke. Udavala se dva puta. Nema djece.

Kad je padao berlinski zid, tada apolitična Merkel bila je u sauni, kao i svakog čevrtka. 90-ih ulazi u kršćansko-demokratsku uniju i postaje Kohlova ministrica. Godinama su je nazivali Kohlovom djevojčicom.  Ali usred skandala oko nezakonitih donacija uplaćivanih na račun stranke, o kojima Kohl šuti, Kohlova djevojčica objavljuje imena svih donatora i poziva stranku da se distancira od Kohla.

2005. postaje kancelarka. Sastanke vlade zatvara čašom vina. Voli klasičnu glazbu, planinari po alpama. Inače, konzervativna i zakopčana kancelarka, 2008. godine na operu je došla, i Nijemce oduševila, dubokim dekolteom. Prijateljevala je s našim bivšim premijerom, ali kao kompromitiranog, brzo ga se odrekla, baš kao i Kohla. ‘Ja nisam s njim više u izravnom kontaktu, ali znam da mnogi europski pučani jesu. Što se njegova odlaska tiče, to su mnogi od nas pitanje postavljali, ali odgovora nema’, rekla je svojedobno Merkel.

Odgovor koji ona unutar Unije najčešće daje je ‘ne’, pa su je prozvali ‘madame non’. I kad se Nijemce pita, Merkel kao vođa za krizna vremena nije pravi izbor, jer nema ideja i ne zna povući brze poteze. A ona se ipak polako, ali sigurno priprema za pohod na treći mandat 2013.

 

dnevnik.hr/hspf.info

Komentari

komentara