Napadnuto veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, napadač noć proveo u KCUS-u

 

Mlađa muška osoba koja je jučer primljena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nakon incidenta pred Veleposlanstva SAD-a provela je noć u KCUS-u i još uvijek je hospitalizirana, potvrdila je Feni glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.


 

 

Ona nije mogla potvrditi radi li se o Mevlidu Jašareviću, koji je jučer pucao po zgradi Veleposlanstva, ali kaže da je u bolnici prisutno jako policijsko osiguranje.

 

Pacijent, kako je kazala i ranije, ima povredu desne natkoljenice, nastalu prostrijelnim ranjavanjem, a noć je proveo mirno i nalazi su mu uredni.

 

Također, jučer je objavljeno da ovoj osobi nije neophodna hospitalizacija i da KCUS treba napustiti u pratnji policije.

 

Zatražena istraga

 

Istragu povodom napada na Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, po naredbi postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, združeno provode Federalna uprava policije, Državna agencija za istrage i zaštitu i MUP Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

 

Direktni izvršitelj terorističkog napada je državljanin Republike Srbije. Pri napadu je koristio automatsku pušku AK-47, a uz sebe je imao i ručne bombe koje nije stigao upotrijebiti.

 

Izvršitelj, koji je u policijskoj intervenciji zadobio tjelesne povrede, van je životne opasnosti i trenutno je smješten u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, pod strogim policijskim nadzorom. Nad njim će istražitelji provesti kriminalističku obradu, uz potrebne krim-tehničke radnje.

 

Izuzeti predmeti s mjesta događaja i od izvršitelja terorističkog napada poslani su na vještačenje u Centar za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije.

 

Timovi Federalne uprave policije su se odmah po saznanju o terorističkom napadu na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država uputili na mjesto događaja i uključili se u sve faze aktivnosti – s kolegama iz drugih policijskih agencija izvršen je uviđaj, a intenzivan rad je nastavljen pod nadzorom postupajućih tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, navedeno je u priopćenju.

 

U Srbiji privedeno 15 pripadnika ekstremnog vehabijskog pokreta

 

U akciji srbijanske policije u subotu je ujutro na području Sadžaka na jugozapadu Srbije privedeno 15 osoba povezanih s ekstremnim islamskih vehabijskim pokretom, pišu tamošnji mediji.

 

“Jutros u pet sati otpočela je akcija protiv ekstremističkog islamskog vehabijskog pokreta na teritoriju Novog Pazara, Sjenice i Tutina”, rekao je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić za srpsku agenciju Tanjug.

 

Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović izjavio je za srbijansku agenciju Beta da je izvršeno pretraživanje ukupno 18 objekata te da su oduzeti predmeti poslani na vještačenje. (Fena)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara