Narodnjačke stranke u BiH okuplja deklaracija o budućnosti zemlje i EU

epp1229Pet bosanskohercegovačkih stranaka bliskih Europskoj pučkoj stranci (EPP) trebale bi prije izbora 2014. potpisati zajedničku deklaraciju o načelima budućnosti te zemlje i bržeg uključivanja u Europsku uniju, pišu u nedjelju mediji u Mostaru, objavljujući dokument koji je već prihvatila HDZ 1990.

Uz HDZ 1990., HDZ BiH, SDA i Partiju demokratskog progresa predviđeno je da deklaraciju koja je zajednički izrađena na sastancima s predstavnicima EPP-a i Zaklade Konrad Adenauer, potpiše i Srpska demokratska stranka (SDS), a mediji nagađaju da bi ove stranke mogle činiti okosnicu buduće vlasti nakon općih izbora 2014.

Dokument na tri stranice sastavljen je od načela vezanih za potrebu izgradnje države u kojoj bi se uvažavala jednaka pozicija sva tri naroda, davala jasna perspektiva EU integracijama, izgrađivalo socijalno tržišno gospodarstvo, radilo na uspostavi pravne države i osnaživalo povjerenje.

“Mi, narodne stranke iz BiH, koje dobrobit Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda (u zajednici s ostalima), i građana BiH smatraju svojom obvezom, ovim izjavljujemo da smo čvrsto opredijeljeni za EU integraciju BiH. Težimo k stabilnom i učinkovitom političkom sustavu koji će osigurati jednakost svih građana i konstitutivnih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini”, ističe se u deklaraciji narodnjačkih stranaka u BiH. Pritom stranke okupljene u ovome krugu očekuju da se može očekivati nadvladavanje najteže poslijedaytonske krize i otvoriti perspektiva članstva u EU.

“Mi smo uvjereni da opće dobro možemo ostvariti članstvom BiH u Europskoj uniji, kao i da na taj način mogu biti ostvareni naši ciljevi i načela. Ako prihvatimo izazove i iskoristimo naše potencijale, možemo iza nas ostaviti političku, ekonomsku i društvenu krizu”, stoji u deklaraciji.

Poziva se također na poštivanje i očuvanje kulturne, nacionalne, socijalne i vjerske raznolikosti društva u BiH, te izgradnju socijalnog tržišnog gospodarstva. Stranke bliske EPP-u podupiru izgradnju pravne države i vladavine prava koje bi bilo oslobođeno od bilo kakvog političkog utjecaja.

Izvor: Hina

Komentari

komentara