Naša (sramotna) posla: Čapljinski Dom zdravlja prodao donirano vozilo!

Dom zdravlja Čapljina šokirao je našu dijasporu svojim ponašanjem. Naime, prije dvije godine dr. Maria Ivanković, doktorica iz kanadskog Toronta, obogatila je Dom zdravlja Čapljina vozilom hitne pomoći te mnogobrojnim lijekovima i modernom tehnologijom. Prijenosni EKG, defibrilator, inkubator, su neki dio moderne tehnologije kojima su kola hitne pomoći bila opremljena.


 

 

 

Sadržavala su potpunu opremu kojom bi se pacijentovo stanje moglo stabilizirati do transporta u bolnicu u Mostaru. Dr. Maria Ivanković živi i radi u Torontu, gdje je specijalizirala traumatologiju, rodom je iz Trebižata, pa često posjeti rodnu čapljinsku općinu. S obzirom na svoj doktorski poziv, htjela je pomoći, te je skupa s načelnikom općine Čapljina, Smiljanom Vidićem, zaključila da je Domu zdravlja Čapljina prijeko potrebno vozilo hitne pomoći.
U pismu apela za pomoć koje je Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina, uputio dr. Ivanković, između ostalog kaže: “Potreba za jednim ovakvim vozilom je velika, ali nažalost naša Općina nema dovoljno financijskih sredstava da išta bez pomoću drugih nabavi. Dom zdravlja Čapljina ima samo dva ovakva vozila, jedno je staro deset a drugo šest godina a opremljena su s minimumom medicinske opreme, uz napomenu da jedno vozilo svakodnevno prevozi dijalizirane bolesnike s područja cijele Općine tako da hitnoj služni na raspolaganje ostaje samo jedno vozilo.“

Doktorica je u Torontu pokrenula akciju u kojoj je sudjelovala dijaspora ali i Kanađani iz bolnice u kojoj je dr. Ivanković radila. Uspjela je skupiti potrebna sredstva, te je kupila vozilo hitne pomoći staro nešto više od dvije godine. Prema kazivanju dr. Ivanković, vrijednost vozila iznosila je 25 000 KM, uz potpunu opremljenost lijekovima, te prijenosnom tehnologijom koja se može koristiti samo u tom vozilu. Pored navedenog, dr. Ivanković je dodatno kupila nosila i defibrilator te platila dopremu vozila.

Donatorica je rekla kako pri primopredaji vozila nije potpisala nikakav dokument, vjerujući u humane i iskrene namjere ravnateljice Doma zdravlja, Branke Ferenc – Vidić, i načelnika općine Smiljana Vidića.

 

 

Ove godine, kada je donatorica dr. Ivanković došla u posjet rodnom kraju, čula je da je njezina velikodušna donacija – prijeko potrebno vozilo hitne pomoći, prodano, te se sada koristi kao grill! Da bi razjasnila situaciju, otišla je u Dom zdravlja razgovarati s ravnateljicom koja je prije dvije godine potvrđivala neophodnost kola, da bi prošle godine potpisala prodaju istog.

Ravnateljica prim. dr. Ferenc je donatorici potvrdila prodaju vozila hitne pomoći za 5 000 KM, uz objašnjenje da je vozilo preveliko za naše ceste, a rekla je kako su opremu (koja je dizajnirana posebno za vozila ovakve vrste) ostavili u Domu zdravlja.

Ravnateljicu čapljinskog Doma zdravlja, navodno zbog zauzetosti, nismo uspjeli kontaktirati, no u izjavi za Dnevni list je rekla: “Na samom početku kada je to vozilo došlo, imali smo dosta porblema dok smo ga registrirali, za to nam je trebalo godinu dana. To vozilo nije za naših cesta kamo li ulica, a i njegovo održavanje je za naše financijske mogućnosti nemoguće, ono u sebi ima četiri akumulatora. Ja sam čak mislila to vozilo pokloniti mostarskoj bolnici ili hitnoj, ali ga nitko nije htio. Nakon toga smo ga odlučili prodati. Dali smo ga na licitaciju i nakon trećeg puta prodano je čovjeku za osobne potrebe.”
Zanimljivo da je kao početna cijena, u Odluci o prodaji vozila od 11. listopada 2010., koje potpisuje dr. Ferenc – Vidić, istaknut iznos od 6 000 KM . Vozilo marke “Ford”, proizvedeno 2006. godine, prodano je u konačnici kupcu iz Stoca za svega 5 000 KM.

Dr. Ivanković je vidno šokirana i razočarana činjenicom što nije bila obavještena o prodaji, te je rekla kako razlog prodaje nema nikakvog smisla. “Ako Dom zdravlja nije bio zadovoljan doniranim vozilom, trebali su ga vratiti u Kanadu”, ističe Ivanković.

Ovim činom čapljinskog Doma zdravlja, poljuljana je reputacija dr. Marie Ivanković u Torontu, te navodi kako joj je neugodno što sada svima koji su donirali novac, ne zna kako objasniti da su svoj novac “bacili u vodu”.

Komentari

komentara