NATO i EU: Svijet je sigurniji deset godina nakon 11. rujna

 

Svijet je “sigurniji” deset godina nakon napada od 11. rujna zahvaljujući slabljenju terorističke mreže, ocijenili su u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i jedan visoki dužnosnik Europske unije.


 

 

“Ono što se dogodilo prije deset godina promijenilo je naše živote i vjerujem da danas imamo svijet sigurniji nego što je bio prije deset godina”, rekao je Rasmussen na novinskoj konferenciji u Bruxellesu.

 

“Iako smo svjedoci napada 11. rujn 2001. godine, međunarodna teroristička mreža značajno je oslabila i to je dobra vijest”, dodao je on.

 

Na jednoj drugoj novinskoj konferenciji, koordinator Europske unije za borbu protiv terorizma Gilles de Kerckhove također je ocijenio da je opasnost manja zahvaljujući “jasnom porazu” Al-Qaide.

 

“Danas napad opsega 11. rujna više nije moguć”, rekao je on.

 

“Središnja organizacija Al-Qaide ugrožena je akcijama u Afganistanu, napadima američkih bespilotnih letjelica, akcijama afganistanske vojske i široke međunarodne saradnje”, objasnio je on.

 

Kerckhove je pomenuo “eliminaciju” Osame bin Ladena i smrt brojnih drugih dužnosnika Al-Qaide u Pakistanu i Afganistanu. Osim toga “znamo iz obavještajnih izvora da oni imaju financijskih teškoća, nemaju više sredstava kao prije”, kazao je on.

 

“Međutim, mi smo suočeni s brojnim ograncima Al-Qaide, od kojih je najopasnija ona koja je aktivna na Arapskom poluotoku”, dodao je on.

 

Jedan ogranak Al-Qaide izvodi napade uglavnom na jugu Jemena.

 

Kerckhov je ocijenio da je EU “bolje opremljena nego što je bila prije deset godina”, kako bi se suprotstavila terorističkim prijetnjama zahvaljujući uspostavljanju agencija za suradnju na evropskoj razini, kao što je Eurojust (pravosuđe) i Frontex (kontrola vanjskih granica).

 

hspf.info

 

Komentari

komentara