NATO odbio najjači napad

NATO odbio najjači napad NATO-ve snage u Afganistanu (ISAF) priopćile su da su odbile najjači koordiniran napad od 2009. u ratu koji se vodi protiv njih u istočnoj pokrajini Paktiki, uz granicu s Pakistanom, ubivši 25 pobunjenika.


 

 

 

U petak, na 10. obljetnicu početka američke intervencije u Afganistanu, 7. listopada 2001., napadnuto je nekoliko NATO-vih položaja u okruzima Gormalu, Sarobiju i Barmalu, objavio je ISAF.

Najmanje 25 pobunjenika ubijeno je u zračnim napadima i u pucnjavi, a jedan je ISAF-ov vojnik lakše ranjen u eksploziji autobombe, tristotinjak metara od napadnutog borbenog položaja, rekao je glasnogovornik NATO-vih snaga.

Američki je predsjednik na desetu godišnjicu američke vojne operacije u Afganistanu poručio kako je Al-quaida na rubu propasti, no i dalje postoje veliki izazovi kada je riječ o izgradnji zemlje. Afganistan je, slažu se i Afganistanci, još daleko od mirne i stabilne države.

Najveći propust naše vlade i međunarodne zajednice je to što Afganistan nismo učinili sigurnom zemljom, rekao je Hamid Karzai, afganistanski predsjednik.

Pokrajina Paktika, kao i susjedne Host i Paktia, uporišta su mreže Hakani, povezane s talibanima, koju Amerikanci smatraju najaktivnijom pobunjeničkom skupinom u Afganistanu i organizatorom nekoliko zadnjih spektakularnih napada, među kojima i napada na američko veleposlanstvo sredinom rujna.

Komentari

komentara