NATO-va isprika i najava odštete civilnim žrtvama

NATO-va isprika i najava odštete civilnim žrtvama Međunarodne snage u Afganistanu uputile su ispriku zbog zračnog napada u kojem je u subotu poginulo 14 civila na jugu te zemlje, javlja BBC.


 

U izjavi NATO-a stoji da je prioritet akcije bio sprječavanje civilnih žrtava i da su taj zadatak ozbiljno shvatili. Kao razlog zračnog udara navodi se ubojstvo jednog američkog marinca kada je pet pobunjenika preuzelo kontrolu nad jednim objektom u okrugu Nawzad te su se nastavili boriti. Generali su priznali da su civili također bili u zgradi, ali navode da je žrtava bilo samo devet. Afganistanske su vlasti prethodno rekle da je poginulo najmanje dvanaest djece i dvije žene.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai već je osudio zračni napad u Helmandu, uz napomenu kako je njegova vlada u više navrata apelirala na SAD da zaustavi akcije u kojima mogu poginuti civili te da je ovo zadnje upozorenje, na što su iz Bijele kuće odgovorili da dijele njegove brige te da ih vrlo ozbiljno shvaćaju.

U isprici NATO-a stoji i da će se o ovoj nesreći provesti detaljna istraga te da će “osigurati naknadu obiteljima poginulih u skladu s afganistanskom kulturom”.

Iako su za civilne žrtve najčešće odgovorni pobunjenički napadi, sve češće ubijanje Afganistanaca od strane međunarodne vojske uzrokovalo je veliku ljutnju među lokalnim stanovništvom. Jedna je grupa tako donijela tijela osmero poginule djece pred novinare i vladinu zgradu skandirajući kako nisu svi Afganistanci talibani.

Komentari

komentara