Neizvjesna utrka za američkog predsjednika: Obama Ili Romney?

 

Utrka za američkog predsjednika čini se da će biti neizvjesna do samog kraja jer u ovisnosti od anketa laganu prednost ima Barack Obama ili Mitt Romney. Prema svemu sudeći mogle bi odlučiti četiri države i to Ohio, Florida, Virginia i Colorado, a ondje je rezultat utakmice za Bijelu kuću gotovo izjednačen. Prema Reutersovoj anketi, kada bi se gledala nacionalna razina Obama na svojoj strani ima 47 posto birača, Romney 46 posto, no Obama bolje stoji kod onih birača koji će “možda izaći na izbore”.


 

 

Obami “pomogla” Sandy

 

U Floridi primjerice oba kandidata imaju 47 posto, dok u Virginiji Ohiu Obama ima prednost od 1 posto odnosno 46 posto. Najveća razlika je u Virginiji gdje Obama ima 48 posto u odnosu na svog protukandidata koji ima 45 posto, no Romney vodi u Coloradu s 47 posto odnosno dva posto više od Obame.

 

Prema istraživanju NBC News/Wall Street Journala Obama ima malu-neznatnu prednosti, no i oni izbore kvalificiraju kao neizvjesne. Obama ima 48 posto, a Romney 47 posto. Prema anketi ABC News/Washington Post i Obama i Romney imaju isto, odnosno 48 posto glasova.

 

Bitno je za naglasiti u svjetlu izbora u SAD-u kako ankete pokazuju da 68 posto Amerikanaca misli da je Obama odradio “dobar posao” za vrijeme oluje Sandy.

 

U 10 dana četiri puta u New Hampshireu

 

Danas, u američkoj saveznoj državi New Hampshire predizborna kampanja za američkog predsjednika ulazi u završnicu. Do otvaranja birališta ostala su dva dana, a dvojica kandidata gotovo su izjednačeni. U New Hamsphieru završni skup jučer je imao Mitt Romney, a danas poslijepodne po našem vremenu Barack Obama.

 

U New Hampshireu je danas puno ljudi. Svi su došli čuti što dva dana prije izbora američki predsjednik još ima za reći. Mitt Romney je jučer održao skup, a ovo nije prvi put da su u New Hampshireu – u zadnjih 10-ak dana već su bili četiri puta. To i ne čudi obzirom na situaciju u anketama. Naime, ostalo je još 10-ak država, takozvanih država koje su neodlučne, koje će zadnji dan odlučiti na koju će stranu otići, demokratima ili republikancima. Zbog toga je vrlo bitno ovdje još jednom doći i reći svoja stajališta i pokušati osvojiti ta četiri izbornička glasa koja bi mogla biti presudna.

New Hampshire je mala država, ali je posebno važna predsjedničkim kandidatima.

 

New Hampshire krucijalan?

 

Po američkom izbornom sustavu potrebno je skupiti 270 izborničkih glasova za postati predsjednik SAD-a. Neke države nose više, a neke manje glasova, a u situaciji u kojoj se nalaze oba kandidata svaki glas je bitan. I Obama i Romney su odlučili od pretjerane kampanje u većim neodlučnim državama poput Ohia ili Floride, a zaključili su da bi New Hampshire mogao biti krucijalan za ove izbore.

 

To su samo četiri izbornička glasa, ali mogla bi donijeti prevagu Romneyju ili Obami. (Index.hr)

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara