Nepovjerljiv prema vlastitim vojnicima, Gadafi angažira strane plaćenike

Nepovjerljiv prema vlastitim vojnicima, Gadafi angažira strane plaćenike Otkad je počeo ustanak protiv vlasti u Libiji, Moamer Gadafi je angažirao strane vojnike, uglavnom iz Afrike, kako bi osigurao opstanak na vlasti.


 

Osim Afrikanaca, u Gadafijevoj “legiji stranaca” se nalazi i oko 500 plaćenika iz Europe. Većina europskih plaćenika dolazi iz Bjelorusije, Srbije i Ukrajine, dok su ostali državljani zemalja iz EU. Prema nekim izvorima, dnevnica plaćenika iznosi 2500 dolara.

 

Gadafi unajmljuje plaćenike zbog toga što je izgubio povjerenje u vlastite vojnike, ali i zbog toga što u libijskom društvu postoji tabu ubijanja ljudi iz vlastitog plemena. Libijski pobunjenici ističu poseban prezir prema ovoj vrsti vojnika. Dogodili su se slučajevi trofejnog izlaganja leševa plaćenika u gradovima pod kontrolom pobunjenika.

 

Prije nekoliko dana, pobunjenici su se sukobili sa sudanskom skupinom plaćenika u blizini oaze Kufra, duboko u libijskoj pustinji. Gadafijevo ogromno bogatstvo i siromaštvo stanovnika obližnjih država čine plaćenike potrošnim, ali skoro nepresušnim ratnim materijalom.

 

Komentari

komentara