Nermin Nikšić pozvao Živka Budimira da obojica podnesu ostavke i smijene Vladu FBiH

nermin-niksic0106Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da će od Ustavnog suda FBiH zatražiti mišljenje, odnosno da će pokrenuti postupak za ocjenu odluke kojom je predsjednik FBiH Živko Budimir razriješio proteklog petka federalnog ministra financija Antu Krajinu.

Pošto na odluku Ustavnog suda treba pričekati, a razrješenjem ministra financija postaju nemoguće isplate iz federalnog proračuna, Nikšić je za srijedu, 8. siječnja, najavio hitnu izvanrednu sjednicu Federalne vlade na kojoj će, kaže, predložiti privremene mjere za prevladavanje tog problema.

Ne želi govoriti koje to mjere mogu biti dok ih ne predoči prvo članovima Vlade.

– Isplata prosinačkih mirovina u FBiH nije ugrožena i pored razrješenja ministra financija jer je Fondu MIO proslijeđena odgovarajuća novčana tranša prije Nove godine, rekao je Nikšić.

Međutim, ako se nešto ne poduzme, dodaje on, ugrožena je isplata svih drugih proračunskih davanja – invalidnina, poticaja, plaća proračunskim korisnicima i drugih isplata jer je po Zakonu o izvršenju proračuna isključivo ministar financija prvi potpisnik naloga za isplate. Drugi potpisnik je premijer, ali on može ovlastiti jednog od zamjenika.

Premijer smatra ništavnom, nezakonitom i neustavnom Budimirovu odluku o razrješenju ministra Krajine, za kojeg inače kaže da je radio korektno, prvenstveno u interesu građana FBiH.

Pojašnjava da Budimir nije mogao razriješiti Krajinu jer je već jednom odgovorio (negativno) na premijerov zahtjev za smjenu osam Vladinih ministara, podnesen 10. prosinca 2012. godine, te, dakle, ne može dva puta postupati po istoj stvari.

Nikšić također kaže da se neće odazvati eventualnom Budimirovom pozivu na sastanak jer ne želi razgovarati o eventualnom imenovanju novog ministra prije nego što se o Krajininoj smjeni očituje Ustavni sud.

Umjesto susreta, Nikšić je na konferenciji za medije uputio Budimiru poziv da smijene Vladu i obojica podnesu ostavke, a da se dalje očituje Parlament.

Budimir je, tvrdi premijer, aktivirao “plan B” za izazivanje kaosa u Federaciji, time što su razrješenjem ministra financija blokirana proračunska davanja. Nikšić je prokomentirao  i razlog koji je Budimir naveo u izjavi medijima – da je odluku o razrješenju ministra financija donio jer nisu isplaćene invalidnine u četiri općine.

Nadležno ministarstvo nije ni moglo izvršiti isplate u te četiri općine jer je Vlada utvrdila da se u njima opstruira uvid i da se ne dostavljaju odgovarajući popisi, kazao je premijer, misleći u ovom slučaju na pokrenuti proces revizije boračkih davanja u Federaciji.

Razriješeni ministar Ante Krajina, koji je također odgovarao na novinarska pitanja na ovoj konferenciji za medije, izjavio je da novac u federalnom proračunu može postati “mrtvi kapital” u novonastaloj situaciji i da će se u nedostatku potpisa ministra financija prvi problem pojaviti  već 8. siječnja, kada  treba isplatiti odgovarajuću svotu iz federalnog proračuna po osnovu dugova Federacije.

Izostankom takve isplate dolazi u pitanje  kredibilitet Federacije, ističe Krajina, uz opasku da je njemu gotovo svejedno je li on na čelu Ministarstva financija ili ne, ali i da su ovdje prvenstveno u pitanju interesi građana FBiH.

Izvor: Fena

Komentari

komentara