Niger Libiji izručio Saadija Gadafija

gaddafi-saadi-epa_1

Vlada Nigera izručila je Libiji Saadija, sina Muammara Gaddafija, priopćila je Vlada u Tripoliju. Treći sin bivšeg lidera Libije nalazi se u zatvoru Hadaba u prijestolnici te afričke države.

“Libijska Vlada danas (6. ožujka 2014) primila je Al-Saadija Gaddafija. Stigao je u Libiju i nalazi se u stanici libijske sudske policije”, objavila je Vlada na zvaničnoj internetskoj stranici u četvrtak.

“Libijska Vlada zahvaljuje se predsjedniku Republike Niger Mahamadouu Issoufouu, Vladi Nigera i narodu Nigera za njihovu saradnju sa Vladom Libije i posvećenost tretiranju osuđenog principima pravde i međunarodnih normi u odnosima prema zatvorenicima. Neka Bog spasi Libiju.”

Saadi Gaddafi je dobio odobrenje da uđe u Niger na osnovu humanitarnih razloga, nakon što je njegov otac zbačen s vlasti.

Krijumčarski plan

Niger je ranije odbio predati Saadija, koji je prebjegao u tu zapadnoafričku državu u rujnu 2011. godine. Prebjegao je jer se plašio da će ga ubiti. Interpol je 2011. godine izdao crvenu tjeralicu za njim i zatražio od članica da ga uhite i izruče ukoliko ga pronađu na svojoj teritoriji.

Tijekom prosinca iste godine, meksičke vlasti su otkrile rad tajne grupe koja je planirala prokrijumčariti Saadija iz Nigera u Meksiko.

Prije revolucije, Saadi je bio kapetan nogometne reprezentacije Libije, a bio je poznat po nastupima za talijanske prvoligaše Perugiju i Udinese.

 

HSPF.info

Komentari

komentara