Nije nam dosta Jasenovca i Bleiburga, pa smo izmislili Auschwitz i Katinsku šumu

 

Ovo što se u Hrvatskoj događa, da se svaki detalj društvenog života, pa i nogometna starokontinentalna smotra iskoristi za politiziranje već je i tragično. Kao da nam je suđeno stalno čitati što i kako tumači neki povjesničar. Dosadno i prozirno, primimo se nogometa!


 

Autori: Ante Junaković/Goran Roknić – Dnevno.hr

 

 

Kao da hrvatskoj javnosti nije dosta, pa i previše jeftinog političkog prepucavanja oko Jasenovca i Bleiburga, pa su si sami izmislili prepirku oko Auschwitza i Katinske šume. Navukavši predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića na tanak (verbalni) led, što uopće nije teško, zapravo prelako, dobili smo novu priču koja ima sve elemente pravog udara na našu nogometnu vrstu koja u nedjelju starta na Euru. U dvoboju u Poznanju protiv nikad jače Republike Irske.

 

Da, Marković je izjavio da će naši nogometaši posjetiti spomen područje u Katinskoj šumi, poprište stravičnog masakra sovjetske vojske nad 20 tisuća poljskih časnika. Pritom je rekao da naše izaslanstvo u kojem bi trebali biti nogometaši neće posjetiti Aushwitz “zbog prevelike udaljenosti”.

 

I evo afere, evo svih zvanih i nepozvanih da komentiraju o stanju političkog i svjesnog duha u hrvatskoj reprezentaciji.

 

Kao da se ne igra nogometno prvenstvo, takav se dojam dobije nakon “izmišljanja” ove afere, kao da je riječ o političkom simpoziju gdje se nadmeću “ovi” protiv “onih”.

 

Naši su nogometaši tako uvučeni u političku spletku i zaslugom nezajažljivih novinara i smotanog predsjednika. I doista su se stvorili svi elementi za “razvaljivanje reprezentacije”.

 

I što sada?

 

Možemo očekivati da će se netko dosjetiti da novinari ispituju naše igrače gdje su dosad bili – u Bleiburgu ili Jasenovcu. Pa da u tom ozračju dočekamo jedan sportski događaj. Ovo što se u Hrvatskoj događa, da se svaki detalj društvenog života, pa i nogometna starokontinentalna smotra iskoristi za politiziranje već je i tragično. Kao da nam je suđeno stalno čitati što i kako tumači neki povjesničar. Dosadno i prozirno, primimo se nogometa!

 

‘Uz svo poštovanje žrtvama Auschwitza, Euro nije vrijeme za odavanje počasti’

 

U razgovoru za portal Dnevno.hr bivši hrvatski izbornici Otto Barić i Miroslav Blažević jednoglasni su u poruci ‘odlazak naEuropsko prvenstvo nije piknik, niti zajebancija’.

 

– Deplasirano je govoriti o posjetu Auschwitzu u vrijeme trajanja Eura. Uz svo dužno poštovanje svim žrtvama, nije Euro ni vrijeme ni mjesto za takve posjete. Svaka utakmica na Europskom prvenstvu je povijesna, ali baš svaka i to za svaku reprezentaciju. Odlazak i odavanje počasti žrtvama koje su stradale u tom nacističkom logoru je gesta koju pozdravljam i koja je potrebna, ali, ponavljam, ne u trenutku kada hrvatsku reprezentaciju očekuje nastup na europskoj smotri. Osobno sam posjetio i Auschwitz i Križni put, ali za sve postoji vrijeme i mjesto – kazao je ‘trener svih trenera’ Ćiro Blažević.

 

Premda je za svog izborničkog mandata poveo reprezentativce u najvažnije hodočasničko središte Gospe fatimske u Portugalu, bivši izbornik Otto Barić u potpunosti se slaže sa svojim prethodnikom.

 

– Mi smo 2004. godine posjetili Fatimu i taj obilazak nije bio loš, premda osobno nisam pobornik takvih ekspedicija. Mislim da politiku i sport ne treba miješati i da u vrijeme Europskog prvenstva samo nogomet mora biti u glavi hrvatskih reprezentativaca. Baš neki dan čitam njemačke novine i svjedočim tome da je tamošnja javnost posjet njemačke reprezentacije Auschwitzu dočekala sa zrncem soli. Tamo u Njemačkoj jednoglasni su u ocjeni kako takav posjet izabranicima Joachima Loewa, netom prije početka Eura, nije bio potreban. To je mišljenje koje osobno dijelim, jer ovdje je riječ o sportašima i nema potrebe dolijevati ulje na vatru. O tome ne treba niti razmišljati jer u datim okolnostima to bi bio gubitak vremena. Siguran sma da se Bilić neće odlučiti na takav potez – dodao je Barić. .

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara