Nikšić: Rekao sam da ne mogu prihvatiti da Lijanovići dobiju ministarstvo financija

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u intervjuu Federalnom radiju izjavio da je vlada na čijem je čelu legalna i ustavna, za što je najbolja potvrda povlačenje apelacije pred Ustavnim sudom bivše predsjednice Federacije Borjane Krišto.


Dodao je da se ne može dogoditi da se ponovno uđe u konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta.

“Očigledno se nije želio preuzeti rizik da Ustavni sud Federacije potvrdi akte zakonodavne vlasti u Federaciji BiH. Gospođa Krišto ‘predaje’ mandat visokom predstavniku, tvrdeći da nema vladavine prava, a istovremeno odustaje od apelacije pred institucijom koja je jedina mjerodavna i koja se može odrediti o legalnosti i ustavnosti konstituiranja federalne vlasti”, kazao je Nikšić.

Podsjetio je da je upravo Borjana Krišto zaslužna što Ustavni sud Federacije radi bez trojice sudaca.

Komentirajući sazivanje Hrvatskog narodnog Sabora 16. travnja u Mostaru i najavu uspostave Međužupanijskog vijeća s hrvatskom većinom, premijer Nikšić je u intervjuu Radiju Federacije BiH izjavio da se nada da rukovodstva HDZ-a neće krenuti opasnim putem kao što je to učinjeno 2000. godine zbog čega su neki zbog toga i odgovarali pred pravosudnim institucijama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kada će biti uspostavljena vlast na državnoj razini, federalni premijer je izrazio nadu da će se to vrlo brzo dogodti, očekujući u idućih desetak dana ozbiljne razgovore na razini stranaka koje imaju parlamentarnu većinu u Narodnoj Skupštini RS-a i Federalnom Parlamentu.

“Najlogičnije rješenje je da vlast formiraju oni koji su dobili izbore u Federaciji i Republici Srpskoj, ali na određenim programima i platformama. U startu ne želimo nikoga isključivati, pa niti HDZ, ali mislim da to pomalo postaje nerealno i da će u konačnici stranke potpisnice Platforme zajedno sa strankama iz RS-a koje imaju većinu u parlamentarnoj skupštini sjesti i razgovarati”, istaknuo je Nikšić.

Govoreći o proračunu Federacije koji je vlada usvojila u zakonskom roku, Nikšić je rekao da se ne radi o proračunu koji oslikava prioritete i program stranaka potpisnica Platforme.

Budžet od milijarde i 699 milijuna maraka, rekao je, ne može se nazvati razvojnim i morat će se vrlo brzo ići s rebalansom.

Nikšić je obećao da se u ovom trenutku neće smanjiti prinadležnosti najosjetljivijih kategorija kao što je braniteljska populacija.

“Vlada će krenuti u restrikcije prihoda onih koji su u boljem položaju od ove populacije, prije svega ministara, zastupnika u oba doma, uposlenika u javnim poduzećima i administraciji. Niz je opterećenja i rizika kad je u pitanju prihodovna i rashodovna strana budžeta Federacije rekao je Nikšić, navodeći da je u proračunu upitno oko 570 milijuna KM.

Dodao je da će se “bez panike” rješavati problemi pa i dug prema RS-u, nastao na osnovu raspodjele prihoda od poreza.

“Moram reći da postoji određen dug po nekoj varijanti od 48 milijuna više uplaćenih sredstava Federaciji po osnovu neizravnih poreza, ali već se osporava njegov iznos i inzistira na provjerama od pojedinih članova UO Uprave za neizravno oporezivanje”, rekao je premijer FBiH.

Nikšić je kao primjer naveo činjenicu da se posljednih nekoliko godina dogodio, kako je rekao, skandal procvata izvoza firmi u Republici Srpskoj, što zapravo nije realno.

Odgovarajući na novinarski upit o idućih 100 dana Vlade, Nikšić je kazao da je već formirana radnu grupu koja priprema operativni programa rada Vlade.

“Inzistirat ćemo na usvajanju Zakona o državnoj službi i promjeni zakonskih propisa koji su u ovom trenutku mogući. Predstoje nam reforma javne uprave i vrlo brzo ozbiljni razgovori sa sindikatom radnika organa javne uprave. Inzistirat ćemo na drugačijem pristupu rada organa uprave, svaki uposlenik će voditi dnevnik rada. Kad su u pitanju uštede i restrikcije krenut ćemo prvo do sebe. Bez obzira na to što izgleda kao populistička mjera, već smo dali nalog da se napravi popis voznog parka federalne vlade. Prethodna vlada je funkcionirala kao da je ratno stanje donoseći uredbe sa zakonskom snagom, koje se po Ustavu mogu donositi samo u situaciji kada se ne može sazvati parlament”, rekao je federalni premijer Nermin Nikšić za Radio Federacije BiH.

Kazao je da ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović nije u sukobu interesa, te je izrazio optimizam u pogledu funkcioniranja tog resora s obzirom na praktično iskustvo koje novi ministar ima kao menadžer velike kompanije.

“Ja sam kao kandidat za premijera rekao da ne mogu prihvatiti prijedlog da ministarstvo financija dobije Narodna stranka Radom za boljitak, jer prema zakonskim nadležnostima o radu Vlade, ministarstvo financija je drugostupanjski organ za rješenja porezne uprave”, istaknuo je premijer Nikšić.

 

Komentari

komentara